Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarsko iniciuje prijatie Bulharska do Schengenu

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Foto: TASR/AP

Maďarský minister v tejto súvislosti hovoril o macedónsko-bulharskom ochrannom vale.

Sofia/Budapešť 21. januára (TASR) - Maďarsko neodkladne iniciuje, aby bolo Bulharsko čo najskôr prijaté do schengenskej zóny. Počas návštevy Sofie to dnes vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorého citovala agentúra MTI.

Minister povedal, že Bulharsko v období migračnej krízy dokázalo, že si vie ochrániť svoje hranice. "Európska únia to pri rozhodovaní o finančných zdrojoch bude musieť vziať do úvahy," dodal.

Na schôdzke s bulharským premiérom Bojkom Borisovom a šéfom bulharskej diplomacie Danielom Mitovom sa obe strany zhodli na tom, že prisťahovalectvo je najväčšou výzvou v dejinách EÚ, ktorej možno čeliť iba tak, ak budú ochránené vonkajšie hranie Európy, uviedol Szijjártó.

Maďarský minister v tejto súvislosti hovoril o macedónsko-bulharskom ochrannom vale. Ten podľa neho prakticky vznikol po rozhodnutí Macedónska sprísniť kontroly gréckych hraníc a tiež po tom, ako Bulharsko vybudovalo na svojich južných hraniciach významnú časť hraničných zábran a pokračuje v ich výstavbe.