Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Maďarsko je ochotné posilniť ochranu srbsko-severomacedónskych hraníc

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Rakúšania, Maďari a Srbi nechránia iba svoje hranice, ale aj hranice Európy, zdôraznil Szijjártó.

Budapešť/Belehrad 6. októbra (TASR) - Maďarsko je pripravené posilniť ochranu srbsko-severomacedónskych hraníc proti ilegálnej migrácii. Vo štvrtok to v Belehrade vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po schôdzke s ministrami vnútra Srbska a Rakúska. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

Podľa Szijjártóa je Maďarsko v záujme ochrany uvedených hraníc pripravené prispieť nielen posilnením pohraničnej stráže, ale poskytne aj potrebné technológie.

"Rakúšania, Maďari a Srbi nechránia iba svoje hranice, ale aj hranice Európy. Spoločná obranná línia je teraz na maďarsko-srbskej hranici, pričom spoločným záujmom je posunúť ju čo najjužnejšie, na srbsko-severomacedónske hranice," zdôraznil maďarský minister.

Podľa srbského ministra vnútra Aleksandra Vulina majú Rakúsko, Srbsko a Maďarsko spoločné ťažkosti. Všetky tri krajiny totiž čelia migračnej kríze, nejde však o humanitárnu krízu. "Ide o aktivity zločineckých gangov, ktoré porušujú medzinárodné predpisy a zneužívajú situáciu ľudí v núdzi," podčiarkol Vulin.

Rakúsky minister vnútra Gerhard Karner vyjadril vďaku Srbsku za to, že úpravou svojej migračnej politiky pomáha Európskej únii. "Potrebujeme technickú spoluprácu, ktorá zefektívni ochranu hraníc, ako aj boj proti prevádzačstvu a nelegálnej migrácii," povedal Karner.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)