Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku sa končí prvé kolo opozičných primárnych volieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predseda združenia Občianska volebná komisia (OVK) György Magyar pre internetovú komerčnú rozhlasovú stanicu Klubrádió povedal, že záujem o primárne voľby je obrovský.

Budapešť 28. septembra (TASR) - V utorok večer sa v Maďarsku skončí prvé kolo primárnych volieb, v ktorých rozhodujú voliči o opozičných kandidátoch na poslanca v 106 jednomandátových volebných obvodoch, ako aj o kandidátovi opozície na post predsedu maďarskej vlády v parlamentných voľbách 2022.

Predseda združenia Občianska volebná komisia (OVK) György Magyar v utorok pre internetovú komerčnú rozhlasovú stanicu Klubrádió povedal, že záujem o primárne voľby je obrovský, do utorňajšieho rána v nich odovzdalo svoj hlas vyše 570.000 voličov.

Podľa jeho slov je vzhľadom na vysokú účasť pravdepodobné, že v druhom kole sa bude rozhodovať medzi tromi z piatich kandidátov na vyzývateľa terajšieho premiéra Viktora Orbána.

Orbánova vláda v tomto čase zorganizovala petíciu pod názvom "Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony!", v ktorej sa proti návratu ľavicovo-liberálnej vlády podľa pondelňajšieho statusu premiéra na Facebooku vyjadrilo už vyše 700.000 Maďarov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Čiastočné výsledky prvého kola opozičných primárok by mali byť známe v stredu popoludní. Druhé kolo, ktoré sa má začať budúci pondelok, bude možno týždeň meškať pre problémy s tlačou volebných lístkov, avizovali experti opozičných strán.

O kandidatúru na post predsedu maďarskej vlády pre budúcoročné parlamentné voľby sa uchádzajú piati politici: starosta Budapešti Gergely Karácsony, ktorý je kandidátom Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd), Klára Dobrevová za Demokratickú koalíciu (DK), ktorá je manželkou expremiéra a predsedu DK Ferenca Gyurcsányana, Péter Márki-Zay z Hnutia Maďarsko pre všetkých (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Péter Jakab zo strany Jobbik a András Fekete-Győr z hnutia Momentum.

Šéfovia DK, MSZP, Jobbiku, environmentálnej strany LMP, Dialógu (Párbeszéd) a Momentumu sa vlani dohodli na výbere spoločného kandidáta formou primárok pre každý zo 106 jednomandátových volebných obvodov, ako aj na rovnakom postupe pri výbere opozičného kandidáta na post predsedu vlády v parlamentných voľbách v roku 2022.