Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kumin, ktorý odrážal útoky zahraničných médií voči Orbánovi, končí

Archív - Viktor Orbán Foto: TASR/AP/MTI

Doterajší zástupca štátneho tajomníka úradu maďarskej vlády Ferenc Kumin končí vo svojej funkcii.

Budapešť 10. júna (TASR) - Doterajší zástupca štátneho tajomníka úradu maďarskej vlády Ferenc Kumin zodpovedný za medzinárodnú komunikáciu vlády, ktorého úlohou bolo odrážať útoky zahraničných médií namierené proti vláde premiéra Viktora Orbána, vo funkcii končí. Uviedol to dnes spravodajský server Index.hu.

Tretia Orbánova vláda, ktorá vznikla v piatok 6. júna, podľa Indexu mení celý systém komunikácie. Miesto doterajšieho hovorcu Andrása Giró-Szásza obsadila redaktorka súkromnej spravodajskej televízie Hír TV Éva Kuruczová, ktorá v deň vzniku vlády už informovala o zámeroch premiéra Orbána presťahovať niektoré ministerstvá mimo Budapešť.

Kumina vymenovali za zástupcu štátneho tajomníka zodpovedného za medzinárodnú komunikáciu vlády v júni 2012 a tým sa všetky komunikačné právomoci vlády - vnútorné i zahraničné - dostali na základe Orbánovho rozhodnutia na úrad vlády. Predtým sa o vládnu komunikáciu staral štátny tajomník rezortu verejnej správy a justície Zoltán Kovács.

Index pripomína, že Kumin sa nemohol sťažovať na nečinnosť počas svojho funkčného obdobia: množstvo zahraničných médií a politikov sa zaoberalo fungovaním maďarskej vlády v negatívnom tóne, ktorý si vyžadoval okamžitú maďarskú reakciu.

Zástupca štátneho tajomníka dokonca vlani bol nútený reagovať aj na kreslený film nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF, v ktorom v rámci detských správ kritizovali maďarský mediálny zákon i ústavu. Kumin označil odvysielaný materiál za nechutný mediálny produkt, ktorého obsah bol "v plnej miere klamstvom".

Podľa informácií servera Kuminovi ponúkli miesto generálneho konzula v New Yorku, čo pre človeka doteraz pracujúceho v centre vládneho kabinetu znamená skôr odstavenie než kariérny postup, píše Index. Úrad vlády na otázku k tejto záležitosti reagoval iba vyhlásením, že Kumin má zatiaľ platnú pracovnú zmluvu.