Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

László Kövér je opäť predseda maďarského parlamentu

Poslanci novozvoleného maďarského parlamentu počúvajú príhovor maďarského prezidenta Jánosa Ádera (uprostred) počas inaugurácie 6. mája 2014 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Za 54-ročného Kövera, ktorý je v súčasnosti aj predsedom Republikovej rady Fideszu, hlasovalo 171 poslancov, 19 bolo proti a traja sa zdržali hlasovania.

Budapešť 6. mája (TASR) - Predsedom maďarského Národného zhromaždenia bude v nadchádzajúcom štvorročnom parlamentnom cykle opäť László Kövér, rozhodli dnes poslanci parlamentu v tajnom hlasovaní na ustanovujúcej schôdzke zákonodarného zboru v Budapešti.

Zakladajúci člen niekdajšieho národného konzervatívneho hnutia, terajšej vládnej strany Fidesz, ktorý je od roku 1990 členom maďarského parlamentu, pokračuje vo funkcii, do ktorej nastúpil 6. augusta 2010 po tom, čo jeho predchodcu Pála Schmitta zvolili za prezidenta.

Za 54-ročného Kövera, ktorý je v súčasnosti aj predsedom Republikovej rady Fideszu, hlasovalo 171 poslancov, 19 bolo proti a traja sa zdržali hlasovania.

Kövér absolvoval budapeštiansku Univerzitu Loránda Eötvösa. Pracoval na výskumných pracoviskách niekdajšej štátostrany. Krátko pred zmenou režimu bol popri neskoršom premiérovi Ferencovi Gyurcsányovi jedným z dvoch podpredsedov novovytvorenej strešnej organizácie mládežníckych subjektov krajiny. Už v roku 1988 stál pri zrode dnešnej vládnej strany Fidesz, od roku 1990 bol aj členom jej celoštátneho výboru. Zohral významnú úlohu pri rokovaniach v procese zmeny režimu.

Prvý poslanecký mandát získal vo voľbách v roku 1990, o tri roky neskôr bol už členom predsedníctva Fideszu a v roku 1994 na krátky čas aj šéfom jeho parlamentnej frakcie. V období rokov 1997-1999 pôsobil ako výkonný podpredseda strany, nasledovali pôsobenie v prvej vláde premiéra Viktora Orbána, krátka epizóda vo funkcii predsedu Fidesz a návrat do poslaneckých lavíc. Mandáty v zákonodarnom zbore obhájil aj vo voľbách roku 2006 a 2010.

Staronový predseda maďarského parlamentu, ktorý je známy svojimi vyhranenými názormi, je otcom dvoch synov a jednej dcéry. Jeho manželka pôsobí ako stredoškolská profesorka.


Kövér: Nový maďarský parlament je prvým, ktorý reprezentuje celý maďarský národ

Nový maďarský parlament, ktorý dnes vznikol po aprílových parlamentných voľbách, je prvým, ktorý reprezentuje celý maďarský národ. Podľa agentúry MTI to na ustanovujúcej schôdzi parlamentu vyhlásil staronový predseda Národného zhromaždenia László Kövér v súvislosti s tým, že na parlamentných voľbách sa po prvý raz v zmysle novej ústavy a upraveného volebného zákona zúčastnili aj zahraniční Maďari.

Kövér zdôraznil, že poslanci už budú politizovať v záujme celého maďarského národa a k tomu bude potrebné dosiahnuť konsenzus aspoň v "základných osudových otázkach".

Nový parlamentný cyklus je podľa jeho slov novým obdobím, v ktorom bude potrebné fungovanie prispôsobiť novým pravidlám a nariadeniam.

Menší parlament, ktorý má namiesto doterajších 386 už iba 199 poslancov, pričom sa do práce zákonodarného zboru čiastočne zapojí aj 13 takzvaných hovorcov registrovaných národnostných menšín, si dokáže prácu vykonať iba účinnejšou organizáciou, dodal predseda.