Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Do Maďarska sa vrátilo riziko porušovania ľudských práv azylantov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rada Európy upozorňuje, že vzhľadom na radikálne zmeny, ktoré boli zavedené do maďarského azylového práva, existuje pre žiadateľov o azyl riziko, že sa stanú predmetom porušovania ľudských práv

Brusel/Štrasburg 13. januára (TASR)- Rada Európy (RE) upozorňuje, že vzhľadom na radikálne zmeny, ktoré boli v priebehu posledných mesiacov zavedené do maďarského azylového práva a praxe, existuje pre žiadateľov o azyl značné riziko, že sa stanú predmetom porušovania ľudských práv, uviedol v dnes vydanej správe komisár RE pre ľudské práva Nils Muižnieks.

Komisár publikoval písomné vyjadrenie, ktoré predložil 17. decembra Európskemu súdu pre ľudské práva (ESĽP), súdnej inštancie Rady Európy. Jeho písomné vyjadrenie sa týka dvoch sťažností proti Rakúsku ohľadom vrátenia žiadateľov z Rakúska do Maďarska, čo sa stalo v súlade s azylovým nariadením známym ako Dublin III.

Muižnieks pripomenul, že jeho pozorovania sú založené na návšteve Maďarska z 24.-27. novembra 2015. Komisár zdôraznil, že v posledných mesiacoch bol značný podiel utečencov, ktorých Rakúsko vrátilo do Maďarska v rámci naradenia Dublin III, zadržiavaný v azylových detenčných strediskách, v ktorých vládne prísny režim obmedzenia pohybu. Muižnieks spresnil, že zadržaní azylanti nemali skutočný prístup k účinným opravným prostriedkom proti takémuto zadržaniu.

Komisár zároveň poznamenal, že žiadosti o azyl migrantov vrátených do Maďarska v rámci dublinského protokolu spravidla nie sú posudzované podľa svojej vážnosti a meritu. To je spôsobené tým, že maďarská právna úprava považuje Srbsko - krajinu, cez ktorú drvivá väčšina žiadateľov o azyl prišla - za bezpečný tretí štát.

"Táto situácia nielen že zbavuje azylantov práva, aby ich žiadosti boli riadne posúdené, ale vystavuje ich aj vysokému riziku, že sa stanú obeťami deportácií do Srbska a postupných návratov do ďalších krajín so zvýšením rizika, že bude s nimi zaobchádzané v rozpore s Európskym dohovorom o ľudských právach," skonštatoval Muižnieks.

Pozorovania, ktoré znepokojujú komisára RE pre ľudské práva a ktoré zverejnil, nezahŕňajú nijaké pripomienky k samotnej pozorovanej skutočnosti. Poskytujú objektívne a nestranné informácie pre Európsky súd pre ľudské práva.