Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarsko chce usmerniť vlnu migrantov smerom na západ krajiny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Počet migrantov, ktorí vstúpili na maďarské územie, v tomto roku stúpol už nad 100.000.

Budapešť 3. augusta (TASR) - Výstavbou zábran na 175-kilometrovom maďarsko-srbskom hraničnom úseku chce vláda usmerniť migračnú vlnu viac na západ. Podľa agentúry MTI to dnes vyhlásila Maďarská socialistická strana (MSZP). Výstavba plota, ktorá má brániť migrantom v prekračovaní zelenej hranice, sa dnes začala na 12 miestach.

Socialisti vyhlásili, že o snahe presunúť trasu migrantov viac na západ svedčí aj skutočnosť, že vláda v piatok zverejnila vo vestníku informáciu o výstavbe dvoch dočasných utečeneckých táborov - jeden v Baranskej župe pri obci Martonfa a druhý v Zalianskej župe pri obci Sormás.

MSZP zdôraznila, že už pred mesiacmi predložila návrh zákona, podľa ktorého by bolo potrebné posilniť stráženia hraníc a na trase migrantov vybudovať tábory, v ktorých by pomáhali utečencom riešiť administratívne úkony a mali by v nich zabezpečenú aj zdravotnú starostlivosť.

Počet migrantov, ktorí vstúpili na maďarské územie, v tomto roku stúpol už nad 100.000. V táboroch pre migrantov je v súčasnosti umiestnených 3500 migrantov. Do začiatku júna tohto roka ošetrili maďarskí lekári 5600 migrantov. Mnohí z nich pokračujú ešte pred ukončením azylového procesu v ceste do niektorej zo západných krajín Európy. Väčšina migrantov prichádza do Maďarska zo Srbska.

Na výstavbe zábran pracujú v dvojzmennej prevádzke maďarskí vojaci, ale aj 318 registrovaných nezamestnaných v Čongrádskej župe. Plot by podľa predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána mal byť hotový do konca augusta.