Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďari navrhli vytvorenie táborov pre migrantov mimo Európskej únie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vytvorenie táborov pre utečencov mimo územia Európskej únie navrhol dnes v Budapešti maďarský minister vnútra Sándor Pintér.

Budapešť 26. júna (TASR) - Vytvorenie táborov pre utečencov mimo územia Európskej únie navrhol dnes v Budapešti maďarský minister vnútra Sándor Pintér. Podľa agentúry MTI šéf rezortu na konferencii o migrácii v Európe zorganizovanej nadáciou Századvég povedal, že po ukončení procesu prijímania utečencov v týchto táboroch by prenasledovaných migrantov museli prijať krajiny európskeho spoločenstva, pričom o prijatí ekonomických migrantov by rozhodovali jednotlivé krajiny dobrovoľne vo svojej kompetencii.

Maďarsko má podľa ministra vnútra v terajšej situácii veľmi ťažké a nezlučiteľné úlohy: na jednej strane nesmie zadržiavať tých, ktorí už sú v procese udelenia štatútu utečenca, na druhej strane im však nejakým spôsobom má zabrániť v tom, aby išli ďalej do západných krajín Európy.



Pintér zdôraznil, že záchrana ľudských životov je prvoradou úlohou. V každom prípade treba prijať tých, ktorí utekajú pred vojnou a prenasledovaním. V súčasnosti sa vedie spor o ilegálne prichádzajúcich ekonomických migrantoch, dodal.

Zopakoval, že síce migranti smerom od Turecka prekračujú hranice EÚ v Grécku, alebo v Bulharsku, avšak registrujú ich najskôr v Maďarsku - v tomto roku celkom 62.000 ľudí. V týchto prípadoch uvedené dve európske krajiny nesplnili z rozličných dôvodov registračnú povinnosť v zmysle dublinského nariadenia. Buď sa migranti vyhli tamojším orgánom, alebo tie nevykonávajú svoju prácu dostatočne účinne, konštatoval minister.

Maďarsko podľa jeho vyjadrenia z tohto dôvodu rozhodlo o postavení dočasnej zábrany na maďarsko-srbskom hraničnom úseku. Pintér podčiarkol nutnosť zintenzívniť odhaľovanie skupín prevádzačov.