Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarské ministerstvo vyzvalo protestujúcu univerzitu na dialóg

Študenti prestížnej Univerzity divadelných a filmových umení (SZFE) a ich sympatizanti vytvorili ľudskú reťaz, aby demonštrovali za autonómiu tamojších univerzít v Budapešti 6. septembra 2020. Protest zvolali zástupcovia študentov SZFE po tom, ako maďarská vláda tejto univerzite odobrala autonómiu tým, že jej zmenila štatút, archívne foto. Foto: TASR/AP

Minister Palkovics minulý piatok (11.9.) vyhlásil, že nevyhovie požiadavkám študentov a neodvolá členov vládou dosadenej dozornej rady tejto univerzity.

Budapešť 14. septembra (TASR) - Maďarské ministerstvo inovácií a technológií vedené Lászlóom Palkovicsom dôrazne vyzvalo protestujúcu Univerzitu divadelných a filmových umení (SZFE), aby čo najskôr nadviazala dialóg s novovymenovanou dozornou radou. Informovala o tom v pondelok internetová stránka komerčnej televízie ATV.

"S platnosťou od 1. septembra 2020 je zákonným zriaďovateľom SZFE Nadácia pre divadlo a filmové umenie. Dozorná rada nadácie vznikla dodržaním ustanovení príslušného právneho poriadku," píše sa v liste ministerstva adresovanom predsedovi samosprávy poslucháčov SZFE Mihályovi Csernaimu.

Minister Palkovics minulý piatok (11.9.) vyhlásil, že nevyhovie požiadavkám študentov a neodvolá členov vládou dosadenej dozornej rady tejto univerzity.

Študenti, ktorí 2. septembra obsadili budovu univerzity, minulý štvrtok vyhlásili, že zamestnanci školy vstúpia do štrajku, ak vláda do 21. septembra nesplní päť požiadaviek týkajúcich sa autonómie SZFE.

Vláda tejto univerzite odobrala autonómiu tým, že zmenila jej štatút. Na protest proti dosadeniu vládou vymenovanej dozornej rady odstúpilo celé vedenie univerzity.

Za autonómiu univerzít demonštrovali v maďarskom hlavnom meste 6. septembra tisíce ľudí, ktorí vytvorili niekoľkokilometrovú ľudskú reťaz tiahnucu sa od budovy SZFE až po parlament na brehu Dunaja.

Vlastníctvo štátnej univerzity SZFE presunul do rúk súkromnej nadácie zákon, ktorý tento rok schválil maďarský parlament. Vláda následne v auguste vymenovala piatich členov novovytvorenej univerzitnej rady, pričom odmietla nominantov navrhovaných samotnou univerzitou.

Maďarská vláda odmieta akýkoľvek pokus o cenzúru slobody prejavu a tvrdí, že spravovanie niektorých univerzít dozornou radou v skutočnosti prispeje k odstráneniu štátneho vplyvu.

spravodajca TASR Ladislav Vallach