Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na covidových pacientoch v Maďarsku začnú klinicky testovať ivermektín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Maďarsku od vypuknutia koronavírusovej pandémie evidujú celkom 369.288 nakazených osôb a 12.656 úmrtí súvisiacich s covidovou chorobou.

Budapešť 2. februára (TASR) - V troch maďarských nemocniciach začali vyberať pacientov s ochorením COVID-19, na ktorých by testovali antiparazitickú liečivú látku ivermektín. Informoval o tom v utorok spravodajský server Index.hu.

Šéf rezortu ľudských zdrojov Miklós Kásler v tejto súvislosti uviedol, že dve budapeštianske a jedna debrecínska univerzitná nemocnica skúmajú účinnosť a vedľajšie účinky uvedeného lieku, pričom ich majú aplikovať stredne ťažkým pacientom s covidovým ochorením. Paralelne s týmto testovaním budú tieto nemocnice preverovať účinky ivermektínu aj v prípade pacientov s miernymi, prípadne žiadnymi príznakmi.

Podľa Index.hu existuje v Maďarsku farmaceutická spoločnosť, ktorá tiež začala klinicky testovať ivermektín, avšak tá sa zatiaľ odmietla vyjadriť k výsledkom testov.

V Maďarsku od vypuknutia koronavírusovej pandémie evidujú celkom 369.288 nakazených osôb a 12.656 úmrtí súvisiacich s covidovou chorobou. Proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali už 243.036 ľudí, pričom 68.526 dostalo aj druhú dávku vakcíny.

Ministerstvo zdravotníctva SR 27. januára schválilo používanie liečiva ivermektín na boj proti novému koronavírusu. Na terapeutické využitie sa nateraz môže na Slovensku používať pol roka.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach