Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na schôdzu parlamentu k summitu EÚ neprišli poslanci Fideszu

Maďarský premiér a predseda strany Fidesz Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Poslanci tak nedokázali schváliť ani program schôdze, ktorá sa po polhodine skončila. V sále bolo prítomných len 35 zo 199 poslancov.

Budapešť 3. augusta (TASR) - Z iniciatívy 42 poslancov maďarskej opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) v pondelok mimoriadne zasadol parlament, aby poslanci diskutovali o výsledkoch dosiahnutých premiérom Viktorom Orbánom na summite Európskej únie. Na zasadnutie však podľa spravodajského servera 444.hu neprišli poslanci vládneho bloku Fidesz-KDNP a preto nebola schôdzka uznášaniaschopná.

Poslanci tak nedokázali schváliť ani program schôdze, ktorá sa po polhodine skončila. V sále bolo prítomných len 35 zo 199 poslancov.

Poslankyňa Európskeho parlamentu za opozičnú stranu Demokratická koalícia (DK) Klára Dobrevová po summite označila výsledok bruselských rokovaní za Orbánovu obrovskú prehru. "Maďarsko v pomere k celkovému rozpočtu EÚ ešte nikdy nedostalo tak málo peňazí ako teraz," zdôraznila.

Podľa DK sa Orbánovi nepodarilo presadiť v Bruseli ani väčšinu podmienok uznesenia k hospodárskemu záchrannému balíčku EÚ, ktoré maďarský parlament schválil 14. júla. Podľa tohto dokumentu mohol maďarský kabinet podporiť úver EÚ iba za nasledovných podmienok:

-- krajiny v podobných situáciách musia dostať rovnakú podporu;

-- bohatšie krajiny nemôžu dostať viac podpory než chudobnejšie;

-- prebiehajúce konania podľa článku 7 Zmluvy o EÚ pre vážne porušenie princípov právneho štátu musia byť ukončené ešte pred prijatím plánu obnovy pre Európu a nového nástroja obnovy Next Generation EU;

-- politické strany a subjekty vykonávajúce politickú činnosť pod rúškom občianskych organizácií nemôžu dostať podporu;

-- viazanie finančných zdrojov k politickým či ideologickým podmienkam v mene "právneho štátu" je neprijateľné;

"Maďarsku a Poľsku sa na bruselských rokovaniach podarilo nielen získať významné finančné zdroje, ale aj ochrániť svoju národnú hrdosť", povedal v Bruseli po summite Orbán na spoločnej tlačovej konferencii s poľským premiérom Mateuszom Morawieckym.

Lídri 27 členských štátov EÚ po štyroch dňoch a štyroch nociach rokovaní súhlasili s fondom obnovy po pandémii vo výške 750 miliárd eur, ktoré si vo forme nenávratných grantov a výhodných pôžičiek rozdelia krajiny tvrdo zasiahnuté pandémiou. Okrem toho lídri dosiahli aj dohodu o sedemročnom rozpočte EÚ vo výške jedného bilióna eur.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)