Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Na podchladenie zomrelo v Maďarsku túto zimu už 89 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR

Situácia je vážna aj napriek tomu, že vláda v roku 2018 presadila zákon, ktorý ľuďom bez domova nariaďuje namiesto verejných priestranstiev bývať v útulkoch.

Budapešť 5. februára (TASR) - Do konca januára zomrelo v Maďarsku na podchladenie 89 ľudí, čo je mierny pokles oproti predošlej zime, informovala vo štvrtok občianska organizácia Maďarské sociálne fórum (MSZF) na svojej webovej stránke mszfszk.hu.

Väčšina obetí podľahla podchladeniu v nevykurovaných miestnostiach, prípadne počas prevozu do nemocnice. Zvyšní zomreli pod holým nebom. Viacerí síce prežili, avšak museli im amputovať končatiny.

V menších mestách a obciach stúpol medziročne počet obetí podchladenia. V Budapešti však klesol, pretože tam podstatne posilnili starostlivosť o bezdomovcov a boli prijaté opatrenia na ochranu života starých osamelých ľudí.

Podľa MSZF chýba v spoločnosti politická snaha vyriešiť tento vážny problém, ktorý si od zmeny režimu vyžiadal už takmer 9000 ľudských životov.

Situácia je vážna aj napriek tomu, že vláda v roku 2018 presadila zákon, ktorý ľuďom bez domova nariaďuje namiesto verejných priestranstiev bývať v útulkoch. Podľa tejto právnej normy môžu policajti po troch upozorneniach v priebehu 90 dní začať voči bezdomovcom priestupkové konanie. V celom Maďarsku je pre ľudí bez domova podľa vyjadrenia ministerstva ľudských zdrojov k dispozícii vyše 19 500 miest.