Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko nakúpi vakcínu Sinopharm na zaočkovanie 2,5 milióna ľudí

Vedkyňa kontroluje ampulky s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 čínskej firmy Sinopharm, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Vakcínu z Číny dovezú podľa rezortu maďarskej diplomacie v štyroch etapách.

Budapešť 29. januára (TASR) - Maďarsko kúpi päť miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2 od čínskej spoločnosti Sinopharm. Oznámil to v piatok na Facebooku minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa jeho slov o nákupe bude ešte telefonicky hovoriť s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Imom.

"Po tom, čo maďarský Národný ústav farmácie a bezpečnosti potravín (OGYÉI) vydal povolenie pre čínsku vakcínu Sinopharm, sa otvorila cesta k nákupu tejto očkovacej látky. Príslušnú dohodu sa podarilo podpísať v poludňajších hodinách," napísal šéf maďarskej diplomacie.

Vakcínu z Číny dovezú podľa rezortu maďarskej diplomacie v štyroch etapách - v priebehu štyroch mesiacov.

Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová v piatok informovala o udelení povolenia pre čínsku vakcínu a dodala, že výrobný proces preverovali v Pekingu experti ústavu OGYÉI.

Ide o vakcínu podmienečne schválenú v Číne vlani 30. decembra. V tejto ázijskej krajine ju podávajú ľuďom vo veku 18 - 59 rokov. Výrobca tvrdí, že analýza výsledkov tretej fázy klinických testov potvrdila 79,3-percentnú účinnosť v boji proti nákaze novým druhom koronavírusu.

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok ráno vyhlásil, že ak do Maďarska príde čínska vakcína, tak do marca bude možné zaočkovať 1.760.000 ľudí.

V Maďarsku od vypuknutia pandémie zaznamenali 364.909 prípadov nákazy koronavírusom a 12.374 súvisiacich úmrtí. Dosiaľ tam zaočkovali 175.283 osôb, najmä zdravotníkov, z ktorých už 37.727 ľudí dostalo aj druhú dávku vakcíny.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach