Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Maďarsko navrhlo Ukrajine riešenie vzdelávania maďarskej menšiny

Foto: gazprom.com

Budapešť chápe úsilie Kyjeva dosiahnuť, aby všetci občania žijúci na území Ukrajiny hovorili ukrajinským jazykom, avšak záujmom Maďarska je, aby si maďarská menšina mohla zachovať materinský jazyk.

Budapešť/Kyjev 7. februára (TASR) - Maďarsko navrhlo Ukrajine spôsob riešenia vzdelávania menšín v ukrajinskom jazyku a súčasného zachovania materinského jazyka Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti, povedal v piatok v Kyjeve šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po schôdzke s ukrajinským vicepremiérom Dmytrom Kulebom.

Podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie poznamenal, že Budapešť chápe úsilie Kyjeva dosiahnuť, aby všetci občania žijúci na území Ukrajiny hovorili ukrajinským jazykom, avšak záujmom Maďarska je, aby si maďarská menšina na Ukrajine mohla zachovať svoj materinský jazyk. "Podľa nás je možné skĺbiť tieto dva ciele," zdôraznil Szijjártó.

Szijjártó rokoval o maďarskom návrhu aj s ministerkou vzdelávania a vedy Annou Novosadovou, s ktorou sa dohodli na tom, že ministerka prijme vedenie Zväzu pedagógov zakarpatských Maďarov.

Maďarský minister zahraničných vecí 4. decembra vyhlásil, že Maďarsko uvoľní veto blokujúce priblíženie sa Ukrajiny k Severoatlantickej aliancii iba v tom prípade, ak Maďari žijúci v Zakarpatskej oblasti dostanú späť svoje práva, o ktoré prišli schválením ukrajinského jazykového zákona.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)