Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarsko nepodporilo vyhlásenie EÚ k izraelsko-palestínskemu konfliktu

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, archívne foto. Foto: TASR/AP

Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjartó kritizoval vyhlásenia EÚ o Izraeli, ktoré označil za jednostranné.

Budapešť/Brusel 18. mája (TASR) - Maďarsko v utorok nepodporilo spoločné vyhlásenie Európskej únie (EÚ) k izraelsko-palestínskemu konfliktu vyzývajúce k jeho pokojnému riešeniu. Informoval o tom v utorok spravodajský server hvg.hu, podľa ktorého malo uznesenie vzniknúť na neformálnej videokonferencii ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell na konferencii vyzval na zavedenie prímeria na zastavenie bojov medzi Izraelom a Palestínčanmi. Zároveň uviedol, že išlo o neformálne rokovanie, na ktorom však Únia chcela prijať spoločné vyhlásenie. To však podľa Borrellových slov podporilo len 26 z 27 členských krajín. "Jediná vláda, ktorá ho zablokovala, bola maďarská," dodal.

Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjartó kritizoval vyhlásenia EÚ o Izraeli, ktoré označil za jednostranné. "Mám vo všeobecnosti problém s týmito európskymi vyhláseniami o Izraeli... Spravidla sú veľmi jednostranné a tieto vyhlásenia nepomáhajú, najmä nie za súčasných okolností, keď je napätie také veľké," uviedol šéf maďarskej diplomacie pre agentúru AFP.

Samotný Szijjartó sa na stretnutí nezúčastnil. V rozhovore pre AFP maďarský minister trval na tom, že blokovanie rozhodnutí "je právom každej krajiny EÚ".