Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko nesprísňuje opatrenia, posilňovne a obchody môžu byť otvorené

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Súčasné ochranné opatrenia kabinet prehodnotí vtedy, keď epidémia vstúpi do etapy masového výskytu ochorenia.

Budapešť 26. marca (TASR) - Maďarská vláda neplánuje v súčasnosti sprísnenie opatrení v boji proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Posilňovne, obchody a ďalšie obchodné jednotky môžu byť otvorené do 15.00 h, vyhlásila vo štvrtok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová na tlačovej konferencii krízového štábu.

Podľa jej slov je počet infikovaných ľudí zrejme viacnásobný oproti 261 potvrdeným nakazeným (v stredu ich bolo 226), a tí sú na celom území krajiny. Za nedodržanie povinnej domácej karantény doposiaľ v 172 prípadoch porušenia potrestali pokutou celkovo 28 osôb.

V Maďarsku nie je povinné nosenie rúšok na verejnosti. Müllerová v tejto súvislosti zdôraznila, že rúška potrebujú na ochranu zdravotnícki pracovnici a že je dôležité, aby tento druh ochrany používali aj chorí ľudia, aby nešírili nákazu. "Samotné nosenie rúška nezastaví šírenie infekcie," povedala.

Súčasné ochranné opatrenia kabinet prehodnotí vtedy, keď epidémia vstúpi do etapy masového výskytu ochorenia, povedala šéfka ÁNTSZ.

Na ochorenie COVID-19 zomrelo v Maďarsku desať pacientov, 28 osôb sa vyliečilo a 100 je v nemocničnej karanténe. Laboratórne testy na prítomnosť nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 urobili v 8005 prípadoch.


spravodajca TASR Ladislav Vallach