Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarské nemocnice zapĺňajú prevažne nezaočkovaní seniori

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Infektológ Szlávik varoval, že delta variant koronavírusu je oveľa nákazlivejší než predchádzajúce varianty.

Budapešť 23. septembra (TASR) - Starší ľudia, ktorí sa nedali zaočkovať proti koronavírusu, tvoria v Maďarsku väčšinu pacientov hospitalizovaných v štvrtej vlne pandémie. Vo štvrtok to v Budapešti vyhlásil hlavný infektológ Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik, ktorého citovala maďarská tlačová agentúra MTI.

"Polovica z nezaočkovaných ľudí číta a šíri mylné názory, že vakcíny škodia", a je nemožné presvedčiť ich o opaku, povedal Szlávik pre verejnoprávnu spravodajskú stanicu M1. Skupiny ľudí, ktoré sa snažia mať dosah na starších občanov obvykle žijúcich osamote vo vidieckych oblastiach, "pracujú na tom, aby ovplyvnili tých zvyšných 50 percent", dodal infektológ.

Pri tomto ovplyvňovaní môžu pomôcť stimuly, ako napríklad podmienka imunity voči ochoreniu COVID-19, ak majú byť určité služby pre človeka dostupné, povedal Szlávik.

Okrem nejakého účinného lieku proti covidu, "ktorého vývoj trvá najmenej dva roky a tak bude dostupný najskôr na budúci rok", sú vakcíny jediným nástrojom v boji proti pandémii, upozornil Szlávik.

Zároveň vyzval rodičov, aby dali svoje deti zaočkovať, pretože to pomôže zastaviť šírenie koronavírusu.

Szlávik varoval, že delta variant koronavírusu je oveľa nákazlivejší než predchádzajúce varianty. Kým tie pôvodné sa z jedného pacienta preniesli v priemere na troch až štyroch ľudí, delta variant môže nakaziť sedem až osem ľudí, spresnil maďarský infektológ.