Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nový maďarský parlament zasadne 2. mája

Na archívnej snímke zo 7. novembra 2019 maďarský prezident János Áder. Foto: TASR/AP

Prezident na tejto schôdzi navrhne nového predsedu vlády, ktorého zvolí parlament nadpolovičnou väčšinou.

Budapešť 19. apríla (TASR) - Ustanovujúcu schôdzu maďarského parlamentu - Národného zhromaždenia - po parlamentných voľbách, ktoré sa konali 3. apríla, zvolal prezident János Áder na 2. mája. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na uznesenie zverejnené v utorok na oficiálnej webovej stránke Kancelárie prezidenta republiky.

Hlava štátu musí podľa ústavy zvolať ustanovujúcu schôdzu parlamentu najneskôr do 30 dní po parlamentných voľbách. Nový parlament tak prvýkrát zasadne 2. mája o 11.00 h.

Funkčné obdobie zákonodarného zboru sa začína ustanovujúcou schôdzou a trvá do vzniku ďalšieho parlamentu.

Prezident na tejto schôdzi navrhne nového predsedu vlády, ktorého zvolí parlament nadpolovičnou väčšinou. Zvolení poslanci odovzdajú poverovacie listiny hlave štátu pred ustanovujúcou schôdzou. V rámci programu tejto schôdze oznámia poslanci vznik parlamentných frakcií.

Vládnuci blok Fidesz-KDNP dostal v ostatných voľbách už štvrtýkrát v zákonodarnom zbore dvojtretinovú väčšinu hlasov. Rekordný počet voličských hlasov mu zabezpečil 135 poslaneckých mandátov. Opozičné zoskupenie V jednote za Maďarsko obsadilo 57 miest, Hnutie Naša vlasť šesť miest a jeden poslanecký mandát získal kandidát nemeckej národnostnej menšiny.

spravodajca TASR Ladislav Vallach