Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nový vrtuľník maďarskej armády absolvoval prvý let

Vrtuľník UH-60M Black Hawk. Foto: OS SR

Maďarské vojská novými vojenskými verziami ľahkých viacúčelových vrtuľníkov nahradia doterajšie dosluhujúce ruské stroje Mi-8 a Mi-17.

Budapešť 29. novembra (TASR) - Na vrtuľníkovej základni maďarskej armády v Szolnoku, 104 kilometrov juhovýchodne od Budapešti, absolvoval vo štvrtok svoj prvý let nový bojový vrtuľník H145M spoločnosti Airbus Helicopters. Informovalo o tom v piatok internetové vydanie denníka Magyar Hírlap.

Prvé dva z 20 objednaných vojenských vrtuľníkov odleteli 18. novembra z bavorského výrobného závodu v Donauwörth do Maďarska.

Denník podotýka, že v rámci programu rozvoja maďarských ozbrojených síl Zrínyi 2026 v nadchádzajúcich rokoch nakúpi vojsko celkom 36 vrtuľníkov, z nich 20 bude typu H145M.

Maďarsko postupne zaplatí spoločnosti Airbus celkom takmer 100 miliárd forintov (297 miliónov eur) za stroje, ktoré bude možné využiť ako bojové riadiace centrum, ale aj ako záchranný vrtuľník. Súčasťou dohody je aj výcvik pilotov a pozemného personálu, a aj množstvo služieb, píše Magyar Hírlap.

Maďarské vojská novými vojenskými verziami ľahkých viacúčelových vrtuľníkov nahradia doterajšie dosluhujúce ruské stroje Mi-8 a Mi-17.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)