Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Núdzový stav sa v Maďarsku pravdepodobne skončí 20. júna

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda môže okrem iných opatrení nariadiť pozastavenie uplatnenia jednotlivých zákonov, môže konať odlišne od právnych ustanovení a môže prijímať ďalšie mimoriadne opatrenia.

Budapešť 26. mája (TASR) - Maďarská vláda predloží v utorok parlamentu návrh na zrušenie zákona o ochrane proti šíreniu nového druhu koronavírusu, ktorý v čase stavu núdze umožňuje vláde premiéra Viktora Orbána prijímať mimoriadne opatrenia v záujme ochrany zdravia obyvateľstva, právnej istoty a stability hospodárstva.

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie maďarského ministerstva spravodlivosti.

"Návrh zákona o ukončení stavu núdze bude parlamentu predložený ešte dnes," uviedla na Facebooku maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová. "Predpokladáme, že po schválení tohto zákona sa núdzový stav v Maďarsku skončí 20. júna," dodala Vargová.

Maďarská vláda v zmysle zákona, ktorý parlament schválil 30. marca, môže okrem iných opatrení nariadiť pozastavenie uplatnenia jednotlivých zákonov, môže konať odlišne od právnych ustanovení a môže prijímať ďalšie mimoriadne opatrenia. Túto právomoc - v potrebnej a primeranej miere - môže vláda uplatňovať v rámci prevencie, potláčania a likvidácie tejto epidémie.