Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarsko objednalo dvojnásobok prístrojov na pľúcnu ventiláciu

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Nadbytočné kusy chce krajina ponúknuť na predaj.

Budapešť 25. júna (TASR) - Maďarská vláda objednala zo zahraničia dvojnásobok potrebného množstva prístrojov na pľúcnu ventiláciu, nadbytočné kusy ale ponúkne ďalším krajinám na predaj, povedal vo štvrtok vo verejnoprávnej televízii M1 hovorca rezortu maďarskej diplomacie Tamás Menczer.

"Maďarsko objednalo zo zahraničia tieto prístroje v hodnote vyše 300 miliárd forintov (853 miliónov eur), aby ich bolo dostatok na liečbu pacientov nakazených koronavírusom," spresnil hovorca, podľa ktorého chceli zabrániť scenáru západoeurópskych krajín, v ktorých lekári museli rozhodovať, ktorý pacient bude žiť a ktorý nie.

Konzílium expertov podľa jeho slov tvrdilo, že v prípade masovej nákazy bude v Maďarsku potrebné súčasne nasadiť umelú pľúcnu ventiláciu 8500 chorým, pričom krízový štáb chcel byť pripravený aj na horší priebeh, preto rozhodli o objednaní 10.000 dýchacích prístrojov.

"V tom čase nebolo isté, že všetky objednávky budú aj splnené, preto napokon bolo objednaných až 16.000 kusov, aby aspoň tých 10.000 určite do krajiny došlo," dodal Menczer s tým, že o nadbytočné zariadenia už prejavili záujem africké a ázijské krajiny.



Spravodajca TASR Ladislav Vallach