Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Maďarsko od pondelka zmierňuje ďalšie epidemiologické opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od uvedeného termínu bude zrušené odporúčanie vykonávať prácu z domu v štátnej i verejnej sfére.

Budapešť 7. mája (TASR) - Od budúceho pondelka budú v Maďarsku zmiernené ďalšie protiepidemické opatrenia týkajúce sa školákov i zamestnancov, uviedol v piatok spravodajský server index.hu s odvolaním sa na vládne nariadenie zverejnené v štátnom vestníku.

V nariadení kabinetu podpísanom vo štvrtok premiérom Viktorom Orbánom sa uvádza, že všetky ročníky verejných vzdelávacích inštitúcií a inštitúcií odborného vzdelávania budú môcť od pondelka 9. mája fungovať v riadnom režime. Škôlkari a školáci budú môcť navštevovať plavárne i telocvične a budú môcť absolvovať hodiny telocviku.

Ďalej bude od uvedeného termínu zrušené odporúčanie vykonávať prácu z domu v štátnej i verejnej sfére.

V rámci opatrného a postupného obnovovania života, ktoré vláda podmienila očkovaním proti novému druhu koronavírusu, v prvom kroku po zaočkovaní dva a pol milióna ľudí 7. apríla otvorili obchody s obmedzením jedného zákazníka na desať štvorcových metrov. Nasledovali postupne etapy otvárania škôl, terás reštauračných zariadení a od 1. mája, keď boli podané vakcíny už vyše štyrom miliónom osôb, posunuli začiatok zákazu nočného vychádzania na polnoc.

Voľnočasové zariadenia, ako zoologické záhrady, múzeá, divadlá, kiná, knižnice či posilňovne a plavárne, ale aj interiéri reštaurácií a hotelov, možno od 1. mája navštevovať po preukázaní sa potvrdením o zaočkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19.

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 1541 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 106 pacientov. Počet potvrdených prípadov infekcie vírusom SARS-CoV-2 od vypuknutia koronavírusovej pandémie stúpol na 789.188 a počet obetí covidu na 28.403.

Aktuálne je nakazených 206.949 osôb. Proti koronavírusu zaočkovali prvou dávkou vakcíny 4.203.873 ľudí; kompletne je z nich zaočkovaných už 2.406.684.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)