Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku bude v interiéri opäť povinné rúško

Na archívnej snímke Gergely Gulyás. Foto: TASR/Martin Baumann

Štvrtá vlna koronavírusovej pandémie môže kulminovať koncom novembra a začiatkom decembra. Každému odporúčame, aby sa dal zaočkovať, uviedol vedúci úradu vlády Gergely Gulyás.

Budapešť 18. novembra (TASR) - V uzatvorených priestoroch v Maďarsku bude od soboty opäť povinné nosenie rúška a masové podujatia nad 500 osôb budú môcť navštevovať iba osoby s očkovacím preukazom, prípadne s potvrdením o prekonaní nákazy novým druhom koronavírusu. Oznámil to vo štvrtok v Budapešti vedúci úradu vlády Gergely Gulyás, podľa ktorého dôvodom tohto opatrenia je dynamický rast počtu nakazených.

"Štvrtá vlna koronavírusovej pandémie môže kulminovať koncom novembra a začiatkom decembra. Každému odporúčame, aby sa dal zaočkovať," citoval Gulyása spravodajský server napi.hu.

V zmysle rozhodnutia vlády zdravotníci budú mať povinné tretie očkovanie vakcínou proti covidu a kabinet plánuje rovnaké opatrenie aj v prípade pracovníkov štátnej správy.

Šéf úradu vlády pripomenul, že na budúci týždeň bude v krajine akčný týždeň očkovania, kedy na očkovacích miestach budú podávať vakcíny bez registrácie od 07.00 do 19.00 h.

Vláda zatiaľ nezvažuje zaviesť povinnosť preukázať sa očkovacím preukazom pri návšteve reštaurácií, dodal Gulyás.

Za uplynulých 24 hodín zaznamenali v Maďarsku 10.767 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je o 502 viac než deň predtým. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 131 pacientov.

Aktuálne je v Maďarsku infikovaných celkovo 121.138 osôb. Zaočkovaných vakcínou proti covidu je už 6.013.007 ľudí, z ktorých takmer 5,8 milióna dostalo dve dávky a vyše 1,7 milióna aj tretiu dávku očkovacej látky.

Od začiatku pandémie potvrdili v Maďarsku už 987.199 prípadov COVID-19. Ochorenie si vyžiadalo 32.645 obetí.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)