Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarsko od soboty uvoľní opatrenia pre zaočkovaných

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Miera zaočkovanosti je v tejto krajine najvyššia z celej EÚ.

Budapešť 30. mája (TASR) – Maďarsko od soboty uvoľní obmedzenia pre obyvateľov zaočkovaných proti novému koronavírusu. Informovala o tom v piatok agentúra AP s tým, že ide o ďalšie kolo uvoľňovania opatrení, ktoré maďarská vláda naviazala na celkový počet podaných vakcín.

Držitelia tzv. očkovacích preukazov budú môcť od sobotného rána navštevovať kiná, divadlá, hotely, interiérové stravovacie zariadenia, kúpele, posilňovne, knižnice, múzeá či iné rekreačné zariadenia. Až do 23.00 h sa zároveň predĺži otváracia doba jednotlivých prevádzok, pričom zákaz vychádzania - zavedený ešte vlani v novembri - bude platiť až od polnoci.

Maďarský premiér Viktor Orbán uviedol, že k uvoľneniu dochádza po tom, ako v krajine zaočkovali prinajmenšom prvou dávkou vakcíny už 4 milióny obyvateľov, čo zodpovedá približne 40 percentám populácie. „V minulosti sme sa bránili (proti nákaze) zatváraním, aby sme spomalili šírenie vírusu. Dnes sme však v útoku... Vakcína je ako nepriestrelná vesta, vírus sa od nej odráža," uviedol.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vo štvrtok oznámil, že cestovanie medzi Maďarskom, Srbskom a Čiernou Horou bude držiteľom očkovacích preukazov umožnené bez následného absolvovania karantény. Zároveň dodal, že rokovania o obdobnej dohode aktuálne prebiehajú aj s Gréckom a Izraelom.

Maďarsko je jedinou krajinou Európskej únie, ktorá svojich obyvateľov očkuje okrem vakcín schválených Európskou agentúrou pre lieky (EMA) aj ruskou vakcínou Sputnik V a čínskou očkovacou látkou od firmy Sinopharm. Miera zaočkovanosti je v tejto krajine najvyššia z celej EÚ. Nárast počtu nakazených však podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa priniesol Maďarsku na jar aj celosvetovo najvyššiu úmrtnosť v prepočte na milión obyvateľov.