Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko odmieta ratifikovať dohodu EÚ pre migráciu

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, archívne foto. Foto: TASR/AP

Aby nová dohoda s krajinami troch rôznych regiónov sveta vstúpila do platnosti, musí získať jednomyseľný súhlas všetkých krajín 27-člennej Únie.

Brusel 20. mája (TASR) - Maďarsko nechce schváliť novú obchodnú a rozvojovú dohodu Európskej únie s africkými, karibskými a tichomorskými krajinami (AKT), pretože podľa názoru Budapešti by do Únie priniesla viac migrantov. Uviedla vo štvrtok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na slová šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa.

Podľa Reuters odmietnutie Maďarska ratifikovať dohodu so 79 krajinami zo skupiny AKT, ktorú vyrokovali európski vyjednávači vlani v decembri, môže ohroziť roky rozhovorov zameraných na aktualizáciu takzvanej Dohody z Cotonou, už zastaranej dohody s krajinami Afriky, Karibiku a Tichomoria. Nová dohoda so skupinou AKT bola doplnená o nové environmentálne ustanovenia, s dôrazom na ochranu ľudských práv a otázky spojené s migráciou.

"Všetky naše návrhy boli z rokovaní odstránené, takže určite túto dohodu neratifikujeme," uviedol Szijjartó. Aby nová dohoda s krajinami troch rôznych regiónov sveta vstúpila do platnosti, musí získať jednomyseľný súhlas všetkých krajín 27-člennej Únie.

Nová dohoda obsahuje doložky o repatriácii migrantov z krajín uvedených oblastí, ktorým bude zamietnutá žiadosť o poskytnutie azylu v EÚ. Zároveň však dohoda otvára cestu pre legálnu migráciu z týchto krajín do EÚ prostredníctvom víz alebo zlúčenia rodín, s čím Maďarsko nesúhlasí.

Reuters pripomenula, že maďarský premiér Viktor Orbán vlani v septembri uviedol, že Budapešť si nepraje, aby v Európe vznikla "paralelná spoločnosť alebo otvorená spoločnosť, či zmiešaná kultúra", ktorú vytvárajú moslimskí migranti.

Szijjartó v tejto súvislosti vyzval EÚ, aby sa vzdala "politických podmienok" pri podpisovaní obchodných dohôd s tretími krajinami a spresnil, že EÚ nesmie spájať obchod a ekonomiku s problémami, ktoré nemajú nič spoločné s týmito oblasťami.