Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Oficiálnym víťazom opozičných maďarských primárok je Márki-Zay

Kandidát Hnutia Maďarsko pre všetkých (Mindenki Magyarországa Mozgalom) Péter Márki-Zay máva po víťazstve v druhom kole primárnych volieb kandidáta opozície na post predsedu vlády do volieb 2022, 17. októbra 2021 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Za Márkiho-Zaya hlasovalo 372 313, čo je 56,69 percenta voličov.

Budapešť 18. októbra (TASR) - Druhé kolo primárok, v ktorých Maďari volili kandidáta opozície na post predsedu vlády do parlamentných volieb 2022, vyhral Péter Márki-Zay pred Klárou Dobrevovou. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov primárok, ktoré oznámila v pondelok Celoštátna predvolebná komisia na webovej stránke elovalasztas2021.hu.

Za Márkiho-Zaya hlasovalo 372 313, čo je 56,69 percenta voličov. Dobrevovú, ktorá je kandidátkou Demokratickej koalície (DK), europoslankyňou a manželkou expremiéra Ferenca Gyurcsánya, podporilo 284.430 voličov, čo je 43,31 percenta účastníkov druhého kola primárok.

Márki-Zay, primátor mesta Hódmezővásárhely z Hnutia Maďarsko pre všetkých (Mindenki Magyarországa Mozgalom), tak bude v budúcoročných parlamentných voľbách spoločným premiérskym kandidátom spojenectva šiestich opozičných strán, ktorý vyzve terajšieho premiéra Viktora Orbána.

Šéfovia strán DK, MSZP, Jobbik, Politika môže byť iná (LMP), Dialóg a Momentum sa vlani dohodli na výbere spoločného kandidáta formou primárok pre každý zo 106 jednomandátových volebných obvodov, ako aj na rovnakom postupe pri výbere opozičného kandidáta na post predsedu vlády do budúcoročných parlamentných volieb.