Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Maďarsko opäť predĺžilo migračný núdzový stav, ktorý trvá roku 2016

Utečenci z Ukrajiny prichádzajú na železničnú stanicu Nyugati pályaudvar v Budapešti 3. marca 2022. Foto: TASR/AP

Počas trvania stavu núdze majú poriadkové sily mimoriadne právomoci v boji proti nelegálnej migrácii na štátnych hraniciach i vo vnútrozemí krajiny.

Budapešť 3. marca (TASR) - Maďarská vláda predĺžila núdzový stav spôsobený masovou migráciou o ďalších šesť mesiacov, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na správu zverejnenú vo štvrtok serverom Mfor.hu.

Vládne nariadenie bolo zverejnené v štátnom vestníku v stredu večer. Núdzový stav platí od marca 2016, odkedy ho vláda nepretržite predlžuje. Posledné predĺženie malo vypršať 7. marca, kabinet platnosť opatrenia predĺžil do 7. septembra 2022.
Utečenci z Ukrajiny nastupujú do autobusu na železničnej stanici Nyugati pályaudvar v Budapešti 3. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Podľa Mfor.hu vláda predtým predĺženie núdzového stavu zdôvodňovala, teraz tak však neurobila. "Neodvolala sa ani na utečencov utekajúcich pred ruskou inváziou, pričom treba vedieť, že vláda radikálne rozlišuje utečencov z Ukrajiny od utečencov zo Sýrie či ďalších krajín zasiahnutých vojnou, ktorých označuje za migrantov," píše spravodajský server.

Počas trvania stavu núdze majú poriadkové sily mimoriadne právomoci v boji proti nelegálnej migrácii na štátnych hraniciach i vo vnútrozemí krajiny.

spravodajca TASR Ladislav Vallach