Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarská opozícia po schválení správy v EP chystá protivládne protesty

Budapešť, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Demonštrácie by mali začať v nedeľu.

Budapešť 13. septembra (TASR) - Maďarské opozičné strany Demokratická koalícia (DK) a Maďarská socialistická strana (MSZP) avizovali, že na nedeľu pripravujú v Budapešti demonštrácie. Chcú protestovať proti vláde Viktora Orbána v súvislosti s kritickou správou o stave demokracie v Maďarsku, ktorú v stredu v Štrasburgu schválil Európsky parlament.

Predseda DK a expremiér Ferenc Gyurcsány oznámil, že jeho strana zvoláva protestné zhromaždenie na 15.00 h na Most slobody (Szabadság híd).

Europoslanec MSZP István Ujhelyi v komerčnej televíznej stanici ATV v stredu večer povedal, že socialisti zvolávajú priaznivcov všetkých opozičných strán na demonštráciu na 17.00 h. "V normálnej demokracii po takomto hlasovaní, v ktorom EP odsúdila činnosť vlády, by mal Orbánov kabinet odstúpiť. Zdá sa, že namiesto toho sa chystajú pritvrdiť a bez zmien uháňať do priepasti," zdôraznil Ujhelyi.

Gyurcsány v tejto súvislosti poznamenal, že je dobré, že protestovať chcú aj ďalšie opozičné strany. "Európa splnila svoju úlohu, teraz nasledujeme my. EP iba začal túto bitku, niet pochýb, že dobojovať ju musíme my sami," konštatoval s poznámkou, že voči Orbánovi sa treba spojiť, aby bola zmazaná hanba, ktorú krajine spôsobila jeho vláda.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach