Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Reakcie zahraničných politikov na vstup Fínska do NATO

Vojenský personál sa pripravuje vztýčiť vlajku Fínska počas ceremónie vztyčovania vlajky na okraji stretnutia ministrov zahraničných vecí NATO v sídle NATO v Bruseli v utorok 4. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Som rád, že dnes privítame Fínsko ako nového člena NATO. Fínsko pochopilo, že neutralita mu negarantuje bezpečnosť a rozhodlo sa vstúpiť do NATO, uviedol šéf českej diplomacie Jan Lipavský.

Brusel 4. apríla (TASR) - Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Informuje o tom TASR.

Prístupové dokumenty Fínska odovzdal v Bruseli minister zahraničných vecí Pekka Haavisto.

Vstup Fínska do NATO uvítali Biden i Scholz, apelujú tiež na členstvo Švédska


Vstup Fínska do Severoatlantickej aliancie v utorok privítali americký prezident Joe Biden aj nemecký kancelár Olaf Scholz. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Šéf Bieleho domu povedal, že je "hrdý" na to, že môže Fínsko privítať ako členskú krajinu NATO. "Spoločne - posilnení naším najnovším spojencom Fínskom - budeme naďalej zachovávať transatlantickú bezpečnosť, brániť každý centimeter územia NATO," uviedol Biden vo vyhlásení.

Prezident Spojených štátov tiež apeloval na Turecko a Maďarsko, aby "bezodkladne" pristúpili k ratifikácii vstupu Švédska do Aliancie. "Švédsko je takisto silným a schopným partnerom, ktorý je pripravený vstúpiť do NATO," povedal americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. "Vyzývame Turecko a Maďarsko, aby bezodkladne ratifikovali prístupové protokoly Švédska, aby sme ho mohli čo najskôr privítať v Aliancii," dodal.

Nemecký kancelár Scholz v príspevku na Twitteri poznamenal, že vstup Fínska do NATO je "úžasnou správou a posilnením transatlantickej bezpečnosti". Dodal, že Švédsko, ktorého vstup zatiaľ neschválili Turecko a Maďarsko, "má našu plnú podporu" čo sa týka členstva v NATO.

Kuleba: Vstup Fínska ukazuje NATO potrebu prehodnotiť stratégie


Vstup Fínska do Severoatlantickej aliancie ukazuje, že NATO musí "prehodnotiť všetky stratégie". Povedal to v utorok v Bruseli ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý sa zasadzuje za členstvo svojej krajiny v tomto obrannom zoskupení. TASR o tom informuje podľa správy DPA.

Kuleba zablahoželal Fínsku k vstupu a uviedol, že riešením na zaistenie bezpečnosti Aliancie je to, aby sa jej členom napokon stala aj Ukrajina. NATO zároveň vyzval, aby urýchlilo dodávky delostrelectva, munície a ťažkej vojenskej techniky na Ukrajinu s cieľom úspešnej protiofenzívy voči Rusku.

Ukrajina už vlani na jeseň požiadala o zrýchlené prijatie do Severoatlantickej aliancie.

Lipavský: Fínsko pochopilo, že štatút neutrality mu nezaručuje bezpečnosť


Fínsko po vypuknutí ruskej agresie proti Ukrajine pochopilo, že štatút neutrality mu nezaručuje bezpečnosť a preto požiadalo o vstup do NATO. Uviedol to šéf českej diplomacie Jan Lipavský krátko pred vztýčením fínskej vlajky v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie, informuje spravodajca TASR.

Lipavský, ktorý sa zúčastňuje na dvojdňovom rokovaní ministrov zahraničných vecí NATO, pripomenul, že to bol komunistický puč v Československu, ktorý v roku 1948 viedol k vzniku NATO. Zároveň zdôraznil, že sa Fínsko v utorok stalo 31. členom Aliancie dôsledkom vojny ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine.

Na snímke štvrtý zľava dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer pózuje s ostanými ministrami zahraničných vecí členských krajín NATO pred vlajkami členských krajín Aliancie po slávnostnom vztýčení vlajky Fínska v rámci stretnutia ministrov zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie v sídle NATO v Bruseli v utorok 4. apríla 2023.
Foto: TASR/AP


"Som rád, že dnes privítame Fínsko ako nového člena NATO. Fínsko pochopilo, že neutralita mu negarantuje bezpečnosť a rozhodlo sa vstúpiť do NATO. Verím, že prebehnú potrebné politické procesy a že čoskoro privítame aj Švédsko v NATO. Česká republika to intenzívne podporuje," opísal situáciu.

Na otázku či po rozšírení hranice NATO s Ruskom o vyše 1300 kilometrov sú nejaké obavy ohľadom zvyšovania napätia, keďže Moskva už oznámila, že prijme odvetné opatrenia, Lipavský uviedol, že jedinou hrozbou je Rusko.

"To, čo nás ohrozuje je Rusko a ruská vojna proti Ukrajine. Ja plne rozumiem postupu Fínska, ktoré má silnú armádu, má vysoké výdavky na obranu v podobe štyroch percent HDP. Je to silný spojenec a pokiaľ dokážeme spojiť vojenské plánovanie, tak to bude mať veľkú pridanú hodnotu pre bezpečnosť Škandinávie a Európy," vysvetlil.

Podľa jeho slov celá fínska armáda bude jednotkou NATO. Zatiaľ nevie o tom, že by vojaci z ostatných spojeneckých krajín chceli byť prítomní na území Fínska, považuje to však za celkom logický krok.

Ministri začali rokovania vo formáte Výboru NATO - Ukrajina. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok vyjadril nádej, že diplomati podporia plán viacročného plánovania pomoci Ukrajine.

Lipavský vyjadril potešenie, že sa rokovania na túto tému vôbec vedú, lebo dlhšiu dobu ich blokovalo Maďarsko, ktoré to zdôvodňovalo potrebou lepšej ochrany maďarskej menšiny na Ukrajine.

"Na druhej strane si nemyslím, že je dobré, aby to bolo prenášané na pôdu kolektívnej bezpečnostnej organizácie, lebo to má vplyv na bezpečnostné záujmy všetkých," upozornil Lipavský.

Minister spresnil, že Česko určite do programu viacročnej pomoci Ukrajiny prispeje; detaily sa už budú riešiť na úrovni ministrov obrany.


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, uprostred, fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto, vľavo, minister zahraničných vecí Spojených štátov Antonym Blinken počas stretnutia ministrov zahraničných vecí NATO v sídle NATO v Bruseli, utorok 4. 2023.
Foto: TASR/AP


Maďarská opozičná DK privítala vstup Fínska do NATO



Vstup Fínska do Severoatlantickej aliancie je z maďarského a európskeho hľadiska jedinou prijateľnou odpoveďou na "putinskú agresiu". V reakcii na utorňajšie prijatie tejto škandinávskej krajiny do NATO to uviedla maďarská opozičná strana Demokratická koalícia (DK), informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na internetové vydanie denníka Népszava.

"Napriek tomu, že turecká a maďarská vláda celé mesiace tomu bránila, Fínsko sa v utorok stalo 31. členom NATO,"
píše sa vo vyhlásení DK poskytnutom denníku.

Mier si podľa tieňovej vlády DK vyžaduje jednotu, aby v budúcnosti žiadneho diktátora nenapadlo zaútočiť na nezávislú krajinu. Na to slúži vstup Fínov do NATO a na to poslúži aj budúce členstvo Švédska v NATO.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)



Britský premiér Rishi Sunak v utorok privítal vstup Fínska do Severoatlantickej aliancie


Označil ho za "historický". Zároveň vyzval NATO, aby do svojich radov prijalo Švédsko, ktorého členstvo blokujú Maďarskom a Tureckom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Všetky členské krajiny NATO teraz musia podniknúť kroky potrebné na prijatie Švédska, aby sa Aliancia ako jeden celok mohla postaviť na obranu slobody v Európe a na celom svete," uviedol Sunak vo vyhlásení zverejnenom po tom, čo sa Fínsko v utorok oficiálne stalo 31. Členskou krajinou NATO.

Vstup Fínska do NATO schválilo minulý týždeň Turecko ako posledná členská krajina Aliancie.

Fínsko a Švédsko reagovali žiadosťami o vstup do NATO, ktoré podali spoločne v máji 2022, na ruskú inváziu na Ukrajinu. Ratifikovať ich musí všetkých 30 členských krajín.

Zelenskyj gratuloval Fínsku k vstupu do NATO


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok zagratuloval Fínsku k členstvu v Severoatlantickej aliancii a zdôraznil, že NATO sa zoči-voči ruskej agresii stalo "jedinou účinnou zárukou bezpečnosti v regióne". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Úprimne blahoželám Fínsku a prezidentovi Saulimu Niinistöovi k členstvu v NATO v deň 74. výročia jeho založenia," napísal Zelenskyj na platforme Telegram. Dodal, že očakáva, že na júlovom summite NATO vo Vilniuse sa Ukrajina dostane bližšie k "nášmu euroatlantickému cieľu". Na summite 11. a 12. júla sa má podľa očakávaní osobne zúčastniť aj Zelenskyj.

Ukrajina už vlani na jeseň požiadala o zrýchlené prijatie do Severoatlantickej aliancie.

Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členskou krajinou NATO. Jeho vstup odobrilo minulý týždeň Turecko ako vôbec posledná členská krajina Aliancie.

Fínsko a Švédsko požiadali o vstup do NATO spoločne v máji 2022 v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.