Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarská opozícia odmieta sankcie za správanie poslancov v parlamente

Opoziční poslanci hádžu lístočky z balkóna počas zasadnutia parlamentu 12. decembra 2018 v Budapešti. Poslanci maďarského parlamentu v stredu schválili ostro kritizovanú novelu zákonníka práce, v zmysle ktorej sa zvýši rámec ročných nadčasov zamestnancov z terajších 250 na 400 hodín. Opoziční poslanci v snahe zabrániť začatiu stredajšej schôdze obkolesením predsedníckeho pultu, ku ktorému sa napokon predseda zákonodarného zboru László Kövér ani ďalší predsedajúci z vládneho bloku nedostal. Napokon sa schôdza začala, predsedajúci ju riadil z pléna, a uskutočnilo sa aj hlasovanie. Samotný akt hlasovania sprevádzal hlasný protest a piskot opozičných zákonodarcov. Foto: TASR/AP

Predseda maďarského parlamentu László Kövér navrhol potrestať 29 poslancov opozície za agresívne správanie odňatím mesačnej mzdy.

Budapešť 7. februára (TASR) - Opozičné strany považujú za neprijateľné sankcie, ktoré navrhol predseda parlamentu László Kövér za správanie opozičných poslancov vlani v decembri pri schvaľovaní novely zákonníka práce a ďalších zákonov. Podľa agentúry MTI opozičné subjekty vo štvrtok v Budapešti informovali, že využijú všetky právne prostriedky, ak budú tieto sankcie voči nim uplatnené.

O sankciách za to, že poslanci na plenárnej schôdzi zákonodarného zboru 12. decembra pred hlasovaním o návrhoch zákonov fyzicky zabránili prístupu predsedajúceho k rečníckemu pultu, vo štvrtok rokovala rada Národného zhromaždenia, ktorej členmi sú predseda, podpredsedovia a predsedovia frakcií.

Opozičné strany na zasadnutí rady zdôraznili, že pred uvedeným incidentom bola všeobecná rozprava k predmetným zákonom prerušená nezákonným spôsobom.

Kövér navrhol potrestať 29 poslancov opozície za agresívne správanie odňatím mesačnej mzdy a v prípade ďalších deviatich zákonodarcov navrhol strhnúť jednu tretinu mesačnej mzdy za neprístojné správanie a za hrubé porušenie pravidiel parlamentu pri hlasovaní.

O sankciách bude ešte rokovať imunitný výbor. Ak ich schváli, potom o nich rozhodne plénum parlamentu.


spravodajca TASR Ladislav Vallach