Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéf Jobbiku:Orbán je najskorumpovanejší politik za uplynulých 26 rokov

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Predseda opozičnej strany Jobbik G. Vona podotkol, že aj na modernom Západe, kam - aspoň teda z hľadiska zmýšľania, nie miezd - patrí aj Maďarsko, potrebujú veriaci svoju náhradu za Boha.

Budapešť 29. novembra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je skorumpovaný - je najskorumpovanejším politikom uplynulých 26 rokov, tvrdí v analýze uverejnenej na Facebooku predseda opozičnej ultrapravicovej strany Jobbik Gábor Vona.

Vona podotkol, že aj na modernom Západe, kam - aspoň teda z hľadiska zmýšľania, nie miezd - patrí aj Maďarsko, potrebujú veriaci svoju "náhradu za Boha". Jej úlohu môže plniť aj politika a v prípade Maďarska vládna strana Fidesz.

"Z občana sa namiesto voliča či sympatizanta stáva veriaci, ktorý už nemá názor, ale vieru. Nedisponuje argumentmi, ale dogmami. K verejným veciam sa nestavia rozumom, ale citom. Nebojuje s inými hodnotovými poriadkami, ale s nepriateľmi národa. Zhromaždenia týchto ľudí sa stávajú liturgiami a už im nejde o volebné víťazstvo, ale o spasenie národa," píše predseda Jobbiku.

Podľa jeho vyjadrenia je Orbán skorumpovaný. Korupcia bola aj za ľavicovej vlády, ale skutočne fungujúci štátny systém kradnutia vytvoril až Orbán, tvrdí Vona.

"Viktor Orbán sa dostal na trón a teraz sa snaží posilniť prvú generáciu novej elity. Čo na tom, že táto elita je nevhodná, arogantná, nevzdelaná a neskutočne skorumpovaná, vrátane kráľa," poznamenáva predseda Jobbiku s tým, že to zrejme vie aj Orbán, podľa ktorého bez tejto prvej generácie ale nevzniknú ďalšie, ktoré zoberú do rúk vedenie krajiny. "Je to podlá politika, pretože niet záruky, že po prvej špinavej generácii prídu čistejšie," myslí si Vona, podľa ktorého Orbána treba zastaviť.