Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán otvoril Medzinárodnú konferenciu o prenasledovaní kresťanov

Maďarský premiér Viktor Orbán sa usmieva na summite EÚ v Bruseli 18. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Cieľom maďarského kabinetu je podľa úradu vlády vytvoriť širokú medzinárodnú platformu v záujme dosiahnutia globálnych krokov proti prenasledovaniu kresťanov.

Budapešť 26. novembra (TASR) - Maďarský ľud i maďarská vláda veria, že kresťanstvo môže napomôcť zachovať národy, vyhlásil v utorok v úvode II. Medzinárodnej konferencie o prenasledovaní kresťanov v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa spravodajského servera Index.hu premiér zdôraznil, že nie je možné od seba oddeliť prenasledovanie kresťanov, ktoré sa deje v Európe, Afrike či na Blízkom východe. Podotkol, že v Európe je vnímané toto prenasledovanie ako ľudskoprávna záležitosť.

"Tí, ktorí ho vnímajú ako humanitárny problém, nehovoria o tom najpodstatnejšom. Organizovaným útokom čelia nielen ľudia a ich spoločenstvá, ale celá kultúra, naša kultúra a naša civilizácia, nielen v Afrike, ale aj v Európe," podčiarkol Orbán.

Ministerský predseda dodal, že ide o rôzne formy útokov, medzi ktorými menoval výmenu obyvateľstva, prisťahovalectvo, výsmech či fenomén politickej korektnosti.

"Maďarsko leží na trase prisťahovaleckej invázie moslimov, preto sa musí chrániť," konštatoval Orbán. Zároveň varoval, že európski kresťania sú vo veľkých problémoch a svoju situáciu môžu podľa jeho slov zmeniť iba tak, ak sa vrátia ku svojim koreňom.

Na konferenciu pricestovali predstavitelia cirkví a experti z oblasti humanitárnej pomoci.

Cieľom maďarského kabinetu je podľa úradu vlády vytvoriť širokú medzinárodnú platformu v záujme dosiahnutia globálnych krokov proti prenasledovaniu kresťanov. Oficiálna Budapešť chce informovať o možnostiach zlepšenia situácie ohrozovaných kresťanov, ako aj o skúsenostiach z programu Hungary Helps vo vytváraní spojenectva v pomoci najohrozenejšej náboženskej skupiny.

"Z aktuálnych údajov vyplýva, že vo svete je prenasledovaných takmer 246 miliónov ľudí za to, že vyznávajú Krista. V roku 2018 zavraždili vyše 4150 kresťanov," pripomenul úrad.