Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarsko je úspešnejšie ako v uplynulých 20 rokoch, pýši sa V. Orbán

Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Mimoriadne kriticky reagovali dnes maďarské opozičné strany na tradičné hodnotiace vystúpenie premiéra Viktora Orbána.

Budapešť 22. februára (TASR) - Maďarsko je v súčasnosti úspešnejšie v plnení záväzkov uľahčujúcich život občanov ako v uplynulých 20 rokoch a efektívnejšie v prístupe ku kríze ako väčšina európskych krajín.

V tradičnom výročnom hodnotiacom vystúpení to dnes v Budapešti vyhlásil premiér Viktor Orbán, ktorý ubezpečil, že rozpočtový deficit zostane i v tomto roku pod trojpercentnou hranicou, a to napriek dnešnej prognóze vývoja z Bruselu.

O obsahu vystúpenia maďarského premiéra v Parku Millenáris informovala agentúra MTI.

Podľa slov predsedu maďarskej vlády je krajina úspešnejšia aj v presadzovaní svojich záujmov, veď ešte nikdy od vstupu do Európskej únie si z jej rozpočtu nevybojovala toľko zdrojov ako v súčasnosti. Šesťdesiat percent prostriedkov z EÚ v nasledujúcich siedmich rokoch investuje Maďarsko podľa Orbána priamo do rozvoja hospodárstva.

Orbán vyzdvihol aj zlepšenie v oblasti rodinnej politiky a v sfére ochrany dôchodkov, ktorých výšku sa podarilo podľa neho zachovať, ba aj zvýšiť. Upozornil na zvýšenie priemernej i minimálnej mzdy po roku 2010, ako aj na rast priemerného príjmu verejných zamestnancov. Pripustil však, že i v tejto oblasti podobne ako v iných čaká množstvo úloh.

Za úspech považuje Maďarský premiér aj posilnenie policajných zložiek, v radoch ktorých pribudlo 3500 osôb a navyše sa ich podarilo očistiť od tých, ktorí sa dostali na stranu zločinu. Medzi problémové otázky zaradil v tejto súvislosti pašovanie drog nového typu.

Viktor Orbán na ilustračnej snímke
Foto: TASR/AP
Orbán si pochvaľoval znižovanie zbytočných výdavkov, čo sa prejavilo aj na poklese počtu politikov na polovicu.

V zdravotníctve sa v uplynulých 18 mesiacoch zvýšili platy 90.000 zamestnancov, v plnom prúde je 439 investičných projektov v rezorte, v prevádzke je 120 nových vozidiel záchrannej služby a renovuje alebo na novo sa buduje 82 záchranných staníc. "Aj tu sme sa zlepšili, ale ešte stále to nie je dosť dobré," povedal Orbán. Konkretizoval, že na zlepšenie situácie lekárov a skrátenie čakacích lehôt je potrebných ešte 200 sanitiek, viac ako 6000 ošetrovateľov a balík finančných prostriedkov.

Za povzbudzujúce čísla označil Orbán údaje o narodení 90.300 detí v uplynulom roku, čo je o 2251 novorodencov viac ako v roku 2011.

Všetky pozitívne výsledky vníma maďarský premiér ako spoločný úspech všetkých občanov.

Za úspech považuje fakt, že sa Maďarsku aj vlani podarilo znížiť svoju zadlženosť a kontrolovať vlastné finančné záležitosti.

Predseda maďarskej vlády hovoril aj o tom, že jeho krajina bola v uplynulých 100 rokoch iba zriedkakedy vlastným pánom, zväčša bola vydaná napospas svojvôli okupantov, vôli veľmocí, medzinárodným hospodársko-finančným kruhom, záujmom bánk. "Naučili sme sa byť malí... Ale v roku 2010 sme dospeli k bodu zvratu." Maďari si uvedomili, že riešením nie je neustále prispôsobovanie sa, a teda slabosť, a vzali osud do vlastných rúk. Výsledkom bola jediná dvojtretinová väčšina pre vládu v Európe, vyhlásil Orbán, ktorý potom hovoril o budovaní krajiny v 21. storočí.

Za ciele pre nasledujúce dve desaťročia označil ukončenie finančnej a energetickej závislosti krajiny, záchranu devízových dlžníkov, zastavenie negatívneho demografického vývoja, vytvorenie pracovných príležitostí pre každého, kto chce pracovať vo vlasti, dosiahnutie životnej úrovne, ktorá bude prevyšovať európsky priemer, zníženie štátneho dlhu pod hranicu 50 percent HDP, ako aj umiestnenie maďarskej ekonomiky v prvej tridsiatke vo svete a viacerých maďarských univerzít medzi 200 najlepšími.

Viktor Orbán bilancuje uplynulý rok a prináša výhľad do budúcnosti pravidelne každoročne od roku 1999.


Opozičné strany unisono kritizovali obsah Orbánovho vystúpenia

Mimoriadne kriticky reagovali dnes maďarské opozičné strany na tradičné hodnotiace vystúpenie premiéra Viktora Orbána.

Hovorca Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Zsolt Török hovoril podľa agentúry MTI o tom, že Maďarsko si zaslúžilo lepší prejav a lepšie vládnutie. Uplynulé tri roky vládnutia podľa jeho slov dokazujú, že Orbán nevie, čo robiť a jeho dnešný prejav, že nevie, čo povedať. Premiér, ktorý je 25 rokov na politickej scéne, opakoval rovnaké frázy a lacné slogany, ako v minulosti. Viktor Orbán hovorí 20 rokov o silnom Maďarsku, ale stále iba v budúcom čase, konštatoval hovorca opozičnej parlamentnej strany. Situácia krajiny a životné podmienky jej občanov sú podľa jeho názoru podstatne horšie ako v minulosti.

Volebné hnutie Spolu 2014 konštatovalo, že premiér síce hovorí o pozitívnom smerovaní krajiny, avšak to nezodpovedá skutočnosti. Podľa jeho názoru vláda zničila ekonomiku, zlomila chrbticu demokracii, zaslúžila sa o neustále oslabovanie národnej meny a o masové rušenie pracovných miest. Maďarsko opustilo pol milióna podnikaniachtivých, mladých a vzdelaných ľudí, pretože súčasná vláda im vzala nádej v blahobyt v ich vlasti. Smutnú realitu si v súčasnosti uvedomuje každý - občania, podnikatelia, investori vytvárajúci pracovné príležitosti, Európska komisia, iba Viktor Orbán a jeho stúpenci nie, tvrdí sa vo vyhlásení Spolu 2014.

Parlamentná strana Politika môže byť iná (LMP) sa domnieva, že Viktor Orbán sleduje iný film a žije vo svete predstáv, keď hovorí o tom, že vláda znižuje závislosť Maďarska. Vyplýva to zo slov šéfa jej parlamentnej frakcie Andrása Schiffera. Predstaviteľ LMP poukázal na recesiu ekonomiky, rastúci zadlženosť krajiny i na úbytok pracovných miest.

Ľavicovocentristická Demokratická koalícia sa ústami podpredsedu strany Csabu Molnára vyjadrila, že v premiérovom vystúpení chýbali skutočné fakty a Orbán hovoril iba o svojich snoch. To vraj dokazuje, že vláda nielen zničila krajinu, ale dôsledky svojho konania si ani nevšíma.

Ultrapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik reagovalo vyhlásením predsedu strany Gábora Vonu, podľa ktorého sa vystúpenie premiéra neopiera o realitu. Fidesz podľa tejto opozičnej parlamentnej strany nie je schopný ponúknuť riešenie pre každodenné problémy maďarských občanov. Súčasná vláda v rozpore s Orbánovými slovami nie je lepšia ako kabinety Ferenca Gyurcsánya a Gordona Bajnaiho.