Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Orbán rokoval o koronavíruse s lídrami Izraela a piatich krajín EÚ

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rokovanie inicioval izraelský premiér Benjamin Netanjahu a zúčastnili sa na ňom aj predstavitelia Talianska, Chorvátska, Bulharska, Rumunska, Rakúska a Cypru.

Budapešť 9. marca (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pondelok prostredníctvom videokonferencie rokoval s lídrami piatich krajín EÚ a Izraela, informovala internetová stránka komerčnej televízie ATV.

Rokovanie inicioval izraelský premiér Benjamin Netanjahu a zúčastnili sa na ňom aj predstavitelia Talianska, Chorvátska, Bulharska, Rumunska, Rakúska a Cypru.

Politici podľa televízie vyhodnotili aktuálnu situáciu šírenia nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 a dohodli sa na zosúladení medzinárodných krokov v ochrane proti šíreniu infekcie.

Koronavírus bol témou aj na plenárnej schôdze maďarského parlamentu, kde opozičné strany kritizovali opatrenia vlády. Kým Maďarská socialistická strana (MSZP) vyjadrila obavy z nedostatku obvodných lekárov, Demokratická koalícia (DK) zas vytkla rezortu ľudských zdrojov, že 24 hodín nedokázal zistiť, ktorú univerzitu navštevuje študent s pozitívnym výsledkom testu na nový koronavírus.

Štátny tajomník ministerstva ľudských zdrojov Bence Rétvári v reakcii na opozičnú kritiku povedal, že maďarské zdravotníctvo je pripravené a popri patričnom personálnom obsadení sú k dispozícii aj potrebné materiálne prostriedky.

Počet potvrdených prípadov nakazených osôb v Maďarsku bolo v pondelok deväť. Pre podozrenie z nákazy je v súčasnosti v karanténe 67 ľudí.




spravodajca TASR Ladislav Vallach