Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pakt slobodných miest sa rozširuje zo štyroch na 24 miest

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa primátora Bratislavy Matúša Valla sa tieto mestá prihlásili k spoločným hodnotám pri budovaní demokratických, otvorených a udržateľných miest.

Budapešť 16. septembra (TASR) - Pakt slobodných miest, čiže aliancia, ktorú vytvorili primátori Bratislavy, Budapešti, Prahy a Varšavy, sa rozšírila na 24 miest. Vo štvrtok o tom na sociálnej sieti Twitter informoval primátor Budapešti Gergely Karácsony.

"Na okraj Budapeštianskeho fóra sme rozšírili našu sieť Paktu slobodných miest. Mestá musia ísť príkladom v otázkach obrany demokracie, právneho štátu a rozmanitej spoločnosti otvorenej pre všetkých," napísal Karácsony.

K paktu pristúpili mestá Amsterdam, Barcelona, Florencia, Frankfurt, Gdansk, Ľubľana, Londýn, Los Angeles, Mannheim, Paríž, Podgorica, Rijeka, Stuttgart, Tchaj-pej, Tchao-juan, Tirana, Ulm, Nový Ulm, Záhreb a Viedeň.

Podľa primátora Bratislavy Matúša Valla sa tieto mestá prihlásili k spoločným hodnotám pri budovaní demokratických, otvorených a udržateľných miest.
Na archívnej snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Foto: TASR Martin Baumann

"Veľmi sa teším, že sa k demokratickým hodnotám hlási čoraz viac miest a stávajú sa ozajstným epicentrom zmeny. Vnímam, že otvorenejšie a profesionálnejšie riadené mestá môžu priniesť veľa pozitívnej hodnoty nám všetkým. Ak ľudia zažijú pocit dôvery na komunálnej alebo miestnej úrovni, ak uvidia dôveryhodné a transparentné verejné inštitúcie a politiky vo svojich mestách, ak sa dokážu identifikovať s demokratickými lídrami v miestach, kde žijú, je to to najlepšie, čo môžeme pre budúcnosť urobiť," napísal Vallo vo štvrtok na sociálnej sieti Facebook.

Pakt slobodných miest vznikol v roku 2019. Primátori Bratislavy, Budapešti, Prahy a Varšavy sa v ňom zaviazali vzájomne si pomáhať, zdieľať skúsenosti a spolupracovať v rôznych oblastiach, najmä v oblasti udržateľného mestského plánovania, ochrany klímy, sociálneho začlenenia, bývania, či dopravy.

"Tento pakt sme v roku 2019 vytvorili predovšetkým preto, aby sme bojovali za priame a spravodlivé financovanie samospráv. V dnešnej dobe sú však výzvy oveľa väčšie," napísal na Twitteri primátor poľskej Varšavy Rafal Trzaskowski.