Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Pápež František upozornil na hrozbu antisemitizmu v Európe

Pápež František hovorí počas stretnutia s maďarskými biskupmi 12. septembra 2021 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Túto hrozbu označil za rozbušku, ktorá nesmie začať horieť.

Budapešť 12. septembra (TASR) - Pápež František v nedeľu v Budapešti upozornil na "hrozbu antisemitizmu" v Európe a mimo nej, informovala agentúra AFP.

"Som presvedčený, že hrozba antisemitizmu stále číha v Európe aj inde," povedal František v príhovore na stretnutí s predstaviteľmi katolíckej cirkvi a židovskej komunity Maďarska.

Túto hrozbu označil za "rozbušku", ktorá nesmie začať horieť. Najlepší spôsob, ako ju zneškodniť, je podľa pápeža spolupráca a podpora bratskej jednoty.

Pápež do Budapešti pricestoval v nedeľu ráno. V priestoroch Múzea výtvarného umenia (Szépművészeti Múzeum) absolvoval stretnutie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.
Pápež František a maďarský premiér Viktor Orbán si podávajú ruky počas stretnutia 12. septembra 2021 v Budapešti.
Foto: TASR/AP

"Pápeža Františka som poprosil, aby nedopustil stratu kresťanského Maďarska," napísal Orbán po stretnutí na sociálnej sieti.

František sa v priestoroch múzea stretol aj s maďarským prezidentom Jánosom Áderom, členmi konferencie katolíckych biskupov Maďarska, predstaviteľmi reformovanej cirkvi a židovskej komunity Maďarska, napísal spravodajský portál Index.hu.
Na archívnej snímke prípravy na Námestí hrdinov, kde bude pápež František celebrovať omšu, v sobotu 11. septembra 2021 v Budapešti.
Foto: TASR/AP

Pápež okrem toho v Budapešti odslúži omšu na záver 52. medzinárodného eucharistického kongresu. Omša sa uskutoční na Námestí hrdinov (Hősök tere) v Budapešti. Na tomto mieste sa od nedeľňajšieho rána zhromažďujú pútnici z celej krajiny, píše AFP.

František následne odletí do Bratislavy na pastoračnú návštevu Slovenska. Tá potrvá do stredy 15. septembra.