Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Po severe Maďarska sa vtáčia chrípka objavila aj na východe

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Naposledy sa vtáčia chrípka v Maďarsku vyskytla v rokoch 2016-17.

Budapešť 15. januára (TASR) - Po farme pri severomaďarskej obci Ács v Komárňansko-ostrihomskej župe sa nákaza vtáčou chrípkou objavila už aj na východe Maďarska v Hajducko-bihárskej župe.

Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke Národný úrad pre bezpečnosť potravinového reťazca (Nébih), podľa ktorého na kačacej farme pri mestečku Létavértes vykázali prítomnosť vírusu vtáčej chrípky H5N8.

Na tejto farme chovajú takmer 115.000 kačíc, z ktorých už viaceré uhynuli a u mnohých sa objavili klinické príznaky nákazy.

Nébih vykonal potrebné opatrenia - odborníci začali s likvidáciou nakazeného chovu a vyznačili trojkilometrovú ochrannú a desaťkilometrovú pozorovaciu zónu. Podľa úradu v šírení chrípky mohlo zohrať divé vtáctvo, ktoré prilietava na neďaleké jazero.

Pri Ácsi museli tento týždeň utratiť vyše 53.000 moriek.

Štátny veterinár v záujme zastavenia šírenia nákazy nariadil, aby na celom území Maďarska bola hydina držaná v uzatvorených priestoroch.

Naposledy sa vtáčia chrípka v Maďarsku vyskytla v rokoch 2016-17.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)

Chronológia prípadov vtáčej chrípky v Európe


ROK 2016

4. novembra 2016 - Maďarský Národný úrad pre bezpečnosť potravín (Nébih) oznámil povinnosť utratiť 9000 moriek na farme v Békešskej župe v Slovenskom Komlóši na juhu krajiny, lebo sa v laboratóriu potvrdil výskyt patogénneho vírusu vtáčej chrípky H5N8. Ochorenie zistili 3. novembra v uvedenej župe, morky utratili k 7. novembru.

11. novembra 2016 - Ako opodstatnené sa ukázalo podozrenie na výskyt vtáčej chrípky v chove hydiny v rakúskej spolkovej krajine Vorarlbersko. Výsledky testov odobratých vzoriek uhynutých zvierat z jednej z fariem potvrdili prítomnosť infekčného vírusu H5N8.

21. novembra 2016 - Približne 8800 husí na dvoch hydinových farmách v severonemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko museli utratiť pre nákazu vtáčou chrípkou.

24. novembra 2016 - Desaťtisíce kusov hydiny museli utratiť na juhu Maďarska v dôsledku vtáčej chrípky, ktorá sa objavila v prvej polovici novembra. V Báčsko-malokumánskej župe nariadili chov hydiny v uzatvorených priestoroch. Z farmy v Bugaci odviezli na utratenie všetky kačice. V okruhu troch kilometrov vyznačili úrady ochrannú zónu a v okruhu desiatich kilometrov pozorovaciu zónu.

Hlavný veterinárny lekár Maďarska Lajos Bognár 15. novembra nariadil uzatvorenie hydiny niektorých miest v troch župách, opatrenie sa týkalo okrem Báčsko-malokumánskej aj Békešskej a Čongrádskej župy. Nákazu hydiny vírusom vtáčej chrípky H5N8 potvrdili laboratória v piatich obciach.

24. novembra 2016 - Úrady v severonemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko dali utratiť 16.000 moriakov a nariadili likvidáciu ďalších 92.000 kusov hydiny s cieľom zamedziť šíreniu vtáčej chrípky na tamojších farmách. V troch dolnosaských hydinárskych farmách potvrdili výskyt kmeňa vírusu vtáčej chrípky H5N8. V okolí postihnutých chovov v oblasti Cloppenburgu bola vyhlásená trojkilometrová ochranná zóna. Od 8. novembra zistili výskyt vírusu H5N8 u divo žijúcich vtákov v desiatich zo 16 nemeckých spolkových krajín. V štyroch spolkových krajinách bol potvrdený aj na hydinových farmách.

Výskyt vírusu v tom čase hlásili aj ďalšie európske štáty - Dánsko, Maďarsko, Rakúsko, Švajčiarsko a Švédsko.

26. novembra 2016 - Holandské úrady dali utratiť 190.000 kačiek na piatich hydinárskych farmách na severovýchode krajiny s cieľom zamedziť šíreniu vtáčej chrípky. Vírus potvrdili na farme v obci Biddinghuizen ležiacej západne od Amsterdamu. Následne preventívne zlikvidovali hydinu na tej farme aj na štyroch ďalších. Podľa holandských úradov nešlo o kmeň vírusu H5N8, ktorý sa objavil v Nemecku, v Dánsku, Rakúsku či Švajčiarsku.

1. decembra 2016 - Prvý prípad vtáčej chrípky, respektíve prítomnosti vírusu H5N8 v organizme uhynutej čajky, hlásili z Horného Rakúska, z Gmundenu. Veterinári naň reagovali preventívnym rozšírením jestvujúcej povinnosti chovateľov držať hydinu pod strechou aj na okresy Gmunden, Vöcklabruck a Kirchdorf.

V spolkovej krajine Horné Rakúsko sa do tohto dátumu vtáčia chrípka u hydiny nevyskytla. Napriek tomu v hornorakúskom prihraničí so spolkovou krajinou Salzbursko platila spomínaná povinnosť od 24. novembra pre výskyt ochorenia v Salzbursku.

2. decembra 2016 - Francúzske ministerstvo zdravotníctva potvrdilo výskyt vtáčej chrípky na kačacej farme na juhu krajiny. Vírus H5N8 zapríčinil úhyn približne 2000 kačíc na farme v departemente Tarn z celkovo 5000 kačíc. Preventívne utratili aj zvyšok chovu.

16. decembra 2016 - Vtáčia chrípka v Maďarsku sa - po novembrovom prepuknutí v Báčsko-malokumánskej župe - rozšírila aj na ďalšie tri župy na juhovýchode krajiny. Laboratórne vyšetrenia potvrdili vírus vtáčej chrípky H5N8 na hydinových farmách v Báčsko-malokumánskej, Békešskej, Čongrádskej a Jasovsko-veľkokumánsko-solnockej župe.

ROK 2017

5. januára 2017 - Francúzske úrady začali utrácať kačice v regióne produkujúcom foie gras (paštétu z kačacej/husacej pečene), aby zabránili šíreniu vtáčej chrípky. Likvidácia kačíc prebiehala v troch departementoch na juhozápade Francúzska, kde nebol výskyt vírusu H5N8 stabilizovaný.

5. februára 2017 - Päť nových ohnísk vtáčej chrípky na území ČR potvrdili tamojší veterinári. Vo všetkých prípadoch išlo o neregistrované malochovy, v ktorých operencov zväčša utratili v ten deň. V Česku registrovali v tom čase 20 ohnísk ochorenia, čo viedlo k utrateniu viac ako 40.000 kusov hydiny.

1. marca 2017 - V dôsledku vtáčej chrípky usmrtili v Maďarsku na 233 farmách celkom 3,2 milióna kusov hydiny. Oznámil to maďarský hlavný veterinárny lekár Lajos Bognár. Priame škody v hydinárstve vyčíslil na sedem miliárd forintov (22,7 milióna eur) a dodal, že z toho takmer polovicu už farmárom vyplatil štát z fondu škôd.

10. marca 2017 - Vo viedenskej zoologickej záhrade Schönbrunn museli utratiť aj zvyšných 20 pelikánov kučeravých nakazených vtáčou chrípkou. Infikovali sa od jedinca, ktorého ZOO utratila 8. marca. Podľa veterinára Thomasa Voraceka pre zvyšných okolo 800 vtákov platili nariadené bezpečnostné opatrenia. Pelikány v schönbrunnskej ZOO boli od decembra 2016 z dôvodu prevencie umiestnené v oddelených priestoroch. Výsledky testov ukázali, že pelikány boli infikované kmeňom vírusu vtáčej chrípky H5N8. Išlo o prvý prípad vtáčej chrípky v Schönbrunne.

24. augusta 2017 - Vtáčiu chrípku hlásili z nemeckej spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko, kde na jar zrušili všeobecnú povinnosť chovateľov držať operencov v uzavretých priestoroch. Nový výskyt ochorenia hlásili z okresu Mansfeld-Südharz, kde sa v organizmoch troch uhynutých labutí potvrdila prítomnosť subtypu vírusu H5. Pre chovateľov v okruhu kilometra od miesta nálezu labutí platila povinnosť držať operencov v uzavretých priestoroch.

11. októbra 2017 - Štyri hydinové farmy na severe a v centrálnej časti Talianska zasiahla epidémia vtáčej chrípky. Len v jednej z tých prevádzok v provincii Ferrara museli najneskôr do 17. októbra utratiť 853.000 sliepok. V niektorých rodinných chovoch už utratili menší počet infikovaných sliepok, kačiek a moriakov. V oblasti zaznamenali vírus A(H5N8).

8. decembra 2017 - Holandské ministerstvo poľnohospodárstva oznámilo, že na hydinárskej farme vypukla vtáčia chrípka. Išlo o variant vírusu H5. Ten sa objavil v chove kačíc v Biddinghuizene v severovýchodnej provincii Flevoland a všetkých 16.000 kačíc usmrtili ešte v ten deň (8. decembra). V okruhu 10 kilometrov od dotknutej chovnej stanice úrady vyhlásili zákaz prevozu hydiny a vajec. V ochrannej zóne sa nachádzalo ďalších 23 hydinových fariem.

ROK 2019

2. decembra 2019 - Poľské úrady potvrdili výskyt vtáčej chrípky na hydinových farmách s chovom moriek na východe krajiny. V dôsledku nákazy bolo nutné utratiť 40.000 kusov hydiny. Predseda poľského združenia chovateľov živej hydiny a vývozcov hydinového mäsa Andrzej Danielak uviedol, že vírus vtáčej chrípky sa vyskytol na troch farmách, čo ohrozovalo 350.000 kusov vtáctva v zóne v okruhu troch kilometrov okolo postihnutého chovu. Úrady v Lubelskom vojvodstve oznámili, že veterinárni experti zaznamenali kmeň vtáčej chrípky H5N8. Išlo o prvé prípady vtáčej chrípky v Poľsku - podľa údajov Eurostatu najväčšieho producenta a vývozcu hydinového mäsa v Európe - od roku 2017.

ROK 2020

4. januára 2020 - V Poľsku bolo podľa veterinárov utratených vyše 40.000 zvierat. Vírus H5N8 sa vyskytol na troch farmách v Lubelskom vojvodstve na juhovýchode krajiny. Prepuknutie nákazy vírusom vtáčej chrípky hlásili medzitým aj z Veľkopoľského vojvodstva na západe krajiny. Zaznamenali ho na farme so 65.000 kusmi nosníc.

13. januára 2020 - Na farme na severe Maďarska v Komárňansko-ostrihomskej župe pri obci Ács potvrdil Nébih prítomnosť vírusu vtáčej chrípky H5N8. Vyše 53.000 moriek museli utratiť. Štátny veterinár v záujme zastavenia šírenia nákazy nariadil, aby na celom území Maďarska bola hydina držaná v uzatvorených priestoroch.

Vtáčia chrípka (odborne aviárna influenza) je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktorého pôvodcom je influenza A vírus patriaci do čeľade Orthomyxoviridae, rodu Influenzavirus A. Na základe prítomnosti povrchových antigénov, ako je hemaglutinín (H) a neuraminidáza (N) sa tieto vírusy delia na subtypy. Existuje 16 známych typov proteínu H (H1 až H16) a 9 typov proteínu N (N1 až N9), ktoré boli zistené vo vírusoch pochádzajúcich z vtákov a dva ďalšie typy proteínov H a N boli zistené vo vírusoch pochádzajúcich z netopierov. Influenza A vírus môže sporadicky postihovať aj cicavce vrátane človeka, zvyčajne po priamom alebo nepriamom kontakte s infikovanou hydinou, napríklad hydinovými produktmi.