Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Tisíce Maďarov si pochodom Budapešťou pripomenuli obete holokaustu

Tisíce Maďarov sa zhromaždili dnes podvečer v Budapešti pri synagóge na ulici Dohány, aby si 13. Pochodom života pripomenuli obete holokaustu. Tento rok smeroval pochod na Námestie aktérov revolúcie 1956. Foto: TASR/AP

Tento rok smeroval pochod na Námestie aktérov revolúcie 1956.

Budapešť 17. apríla (TASR) - Tisíce Maďarov sa zhromaždili dnes podvečer v Budapešti pri synagóge na ulici Dohány, aby si 13. Pochodom života pripomenuli obete holokaustu. Tento rok smeroval pochod na Námestie aktérov revolúcie 1956.

Podľa agentúry MTI organizátori účastníkom pochodu rozdávali papierové vlajočky Maďarska, Izraela a Európskej únie. Pochodu sa zúčastnila aj veľvyslankyňa USA v Maďarsku Colleen Bellová.

Účastníci zhromaždenia si na námestí uctia pamiatku maďarského hlavného rabína Józsefa Schweitzera, ktorý zomrel vo februári. S prejavom vystúpi okrem iných aj prezident Svetového židovského kongresu Ronald S. Lauder a účastníkom premietnu videozáznam pozdravu predsedu Európskeho parlamentu Martina Schultza.

Podujatia sa zúčastnili aj politici viacerých parlamentných strán.

Pamätný deň holokaustu si pripomínajú v Maďarsku z iniciatívy vládnej strany Fidesz od roku 2001. V roku 1944 v podkarpatskom Mukačeve zriadili 16. apríla prvé maďarské geto. V období od 15. mája do 8. júla 1944 odvliekli z maďarského územia 437.402 židov, z nich 95 percent do koncentračného tábora Osvienčim-Birkenau.