Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Maďarsko podmieňuje zrušenie zákazu vychádzania očkovaním

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 780 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím celkový počet infikovaných stúpol na 800.368.

Budapešť 20. mája (TASR) - Maďarská vláda v stredu pripravila návrh na zmiernenie či zrušenie viacerých karanténnych opatrení, ktoré však podmieňuje dosiahnutím hranice päť miliónov zaočkovaných proti novému typu koronavírusu. Oznámil to vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

Podľa komerčnej televízie ATV Gulyás spresnil, že napríklad zákaz vychádzania už kabinet nechce korigovať, ale úplne zrušiť. Všetky zmeny budú zverejnené až v piatok premiérom Viktorom Orbánom po rannom rokovaní operačného štábu.

Orbán 26. apríla vyhlásil, že po dosiahnutí štyroch miliónov zaočkovaných bude začiatok zákazu nočného vychádzania posunutý o hodinu a bude platiť od polnoci do 05.00 h.

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 780 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím celkový počet infikovaných stúpol na 800.368. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 51 pacientov; celkovo si už pandémia vyžiadala v Maďarsku 29.380 obetí.

Proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali v krajine doposiaľ 4.829.595 ľudí, obe dávky vakcíny dostalo 2.814.805 z nich.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)