Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku udelili pokutu za nenosenie rúška 49 ľuďom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rúška musia nosiť aj návštevníci kín, divadiel, tanečných a hudobných predstavení, múzeí, knižníc, pôšt či klientskych zón úradov verejnej správy.

Budapešť 22. septembra (TASR) – Finančné sankcie za nedodržanie sprísneného nariadenia nosiť rúška v Maďarsku v rámci boja proti šíreniu nového druhu koronavírusu udelili policajti doposiaľ v 49 prípadoch, informoval v utorok v Budapešti operačný štáb.

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság policajný člen štábu Róbert Kiss uviedol, že policajti riešili 22 prípadov nenosenia rúška v prostriedkoch hromadnej dopravy a 27 prípadov v obchodných zariadeniach.

V Budapešti platia od 14. septembra sprísnené sankcie za nenosenie rúšok vo výške 15 000 forintov (42 eur). Majiteľom zariadení, v ktorých sa porušuje povinnosť nosenie rúška, môžu úrady udeliť pokutu až do výšky 50 000 forintov (140 eur).

Od pondelka platia prísnejšie pravidlá nosenia rúšok v celom Maďarsku. Rúško už nie je možné nahradiť zakrytím tváre šatkou či šálom. Obchodom v celej krajine hrozia pokuty vo výške najmenej 100 000 forintov (277 eur) za prípadné nerešpektovanie nariadenia nakupujúcimi, pričom ak sa takéto prípady opakujú, hrozí im aj dočasné zatvorenie.

Rúška v nemocniciach musia nosiť zamestnanci, pacienti i návštevníci. V sociálnych zariadeniach platí táto povinnosť pre zamestnancov v prípade, ak sú pri kontakte s obyvateľmi domovov vo vzdialenosti menšej než poldruha metra.

Povinnosť zakrytia tváre rúškom je od pondelka aj v nákupných centrách s výnimkou tamojších kancelárií, telocviční, reštauračných zariadení a prevádzkových miestností. Rúška musia nosiť aj návštevníci kín, divadiel, tanečných a hudobných predstavení, múzeí, knižníc, pôšt či klientskych zón úradov verejnej správy.