Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarská polícia predvolala šéfa opozičného Jobbiku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zásahová jednotka polície obkolesila 19. mája o 01:21 na dunajskom nábreží pri parlamente Jakaba a štyroch novinárov.

Budapešť 16. júna (TASR) - Maďarská polícia si predvolala predsedu opozičnej strany Jobbik Pétera Jakaba, aby ho následne vypočula v súvislosti so spáchaním priestupku, ktorého sa v máji dopustil nedodržaním protipandemických opatrení. Informoval o tom v stredu spravodajský server 24.hu.

Opozičný poslanec premietal 18. mája - v čase zákazu nočného vychádzania - na stenu parlamentu nápis "Zlodeji musia zaplatiť!", pod ktorým boli umiestnené fotografie premiéra Viktora Orbána a jemu blízkeho podnikateľa Lőrincza Mészárosa.

Jakab na Facebooku uviedol, že ak v parlamente povie pravdu, potrestá ho predseda zákonodarného zboru László Kövér, ako sa to stalo v uplynulých týždňoch.

"Ak premietnem na parlament, že zlodeji musia zaplatiť, tak musím ísť na políciu," dodal s poznámkou, že na vypočúvanie tak nechodia zlodeji, ale on. O niekoľko mesiacov by sa to však malo zmeniť, podotkol predseda Jobbiku, čím mal podľa servra 24.hu na mysli nadchádzajúce parlamentné voľby v roku 2022.

Zásahová jednotka polície obkolesila 19. mája o 01:21 na dunajskom nábreží pri parlamente Jakaba a štyroch novinárov. Jakab, ktorého vtedy hliadka legitimovala, povedal, že premietaním na stenu budovy parlamentu chcel prejaviť svoj názor. Hliadka, ktorá odôvodnila zásah porušením ochranných opatrení, podala hlásenie príslušnému priestupkovému orgánu.