Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko vyšetruje osoby pre šírenie falošných správ o koronavíruse

Maďarský zdravotník kontroluje telesnú teplotu šoférovi zo Slovinska v rámci preventívneho opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu na parkovacom mieste diaľnice M70 neďaleko maďarského mesta Csörnyeföld 12. marca 2020. Od stredajšej polnoci kontrolujú maďarské orgány aj hranice so Slovinskom a Rakúskom s cieľom zabrániť šíreniu nákazy novým koronavírusom. Foto: TASR/AP

Ako podozrivých vypočuli 30-ročného muža a 44-ročnú ženu, ktorý napísali a šírili článok, že v januári sa v Maďarsku nakazili mnohí ľudia.

Budapešť 13. marca (TASR) - Maďarský Národný úrad vyšetrovania Pohotovostnej polície (KR NNI) vyšetruje prípady písania a šírenia falošných správ týkajúcich sa nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2. Informovalo o tom v piatok internetové vydanie denníka Népszava s odvolaním sa na oficiálnu webovú stránku maďarskej polície.

V tejto súvislosti kriminalisti oddelenia boja proti kybernetickému zločinu KR NNI vo februári vypočuli ako podozrivých 30-ročného muža a 44-ročnú ženu, ktorý napísali a šírili článok, že v januári sa v Maďarsku nakazili mnohí ľudia.

V stredu polícia zadržala a vypočula - tiež ako podozrivého - 32-ročného muža, ktorý takisto rozširoval na internete nepravdivé informácie o novom koronavíruse. Policajti vykonali uňho aj domovú prehliadku a zhabali počítačovú techniku.

Vo vyhlásení polície sa podľa denníka uvádza, že KR NNI po objavení sa vírusu v Maďarsku priebežne monitoruje na internete správy týkajúce sa šírenia tejto nákazy.





spravodajca TASR Ladislav Vallach