Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku zadržali tínedžera, ktorý pripravoval útok na mešitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tínedžer na sociálnej sieti TikTok zverejnil nadránom príspevok, v ktorom oznámil, že útok bude vysielať naživo po štvorhodinovej jazde autobusom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 2. mája (TASR) - Príslušníci maďarskej protiteroristickej jednotky TEK zadržali 15-ročného chlapca z mesta Érd v Peštianskej stolici, ktorý plánoval teroristický útok na mešitu v Maďarsku. Maďarský Národný vyšetrovací úrad Pohotovostnej polície na plánovaný útok upozornila zahraničná partnerská služba, informuje spravodajca TASR v Budapešti podľa servera 24.hu.

Tínedžer na sociálnej sieti TikTok zverejnil nadránom príspevok, v ktorom oznámil, že útok bude vysielať naživo po štvorhodinovej jazde autobusom.

Zásahová jednotka TEK v spolupráci s políciou okamžite prijala potrebné opatrenia pre bezpečnosť domácich cirkevných miest, spoločenstiev a organizácií, pričom spustili množstvo bezpečnostných protokolov s cieľom zabrániť tragickému vývoju situácie.

Kriminalisti identifikovali chlapca v priebehu niekoľkých hodín. Zo statusov tínedžera na sociálnych sieťach vyplynulo, že je stúpencom muža, ktorý v marci 2019 zabil pri útoku na dve mešity na Novom Zélande 51 ľudí, pričom svoj čin odvysielal naživo.

Zásahová jednotka polície chlapca zadržala po príchode autobusu pravidelnej linky do východomaďarského mesta Kazincbarcika, kam pricestoval za priateľkou, ktorej sa tiež vyhrážal smrťou. Predviedli ho na miestnu policajnú stanicu a následne previezli do Budapešti, kde ho vyšetrovatelia vypočuli ako podozrivého z vyhrážania sa teroristickým činom. Mladého muža zadržali a zatkli.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)