Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarsko ponúklo Iraku pomoc pri obnove pamiatok zničených IS

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyhlásil to dnes v Budapešti štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov István Íjgyártó.

Budapešť 27. marca (TASR) - Maďarsko je pripravené poskytnúť podporu pri obnove starovekých kultúrnych pamiatok zničených v severnom Iraku teroristickou organizáciou Islamský štát (IS). Vyhlásil to dnes v Budapešti štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov István Íjgyártó.

Podľa vyhlásenia, ktoré poskytol rezort diplomacie TASR, štátny tajomník zodpovedný za kultúrnu a vedeckú diplomaciu ďalej povedal, že okamžite, ako to umožní vojenská situácia, Maďarsko bude pripravené poskytnúť pomoc pri vyhodnotení rozsahu poškodenia a pri začatí obnovy pamiatok.

Íjgyártó podotkol, že maďarská strana už o tom informovala iracké úrady. Dodal, že Maďarsko by poslalo odborníkov, ktorí dobre poznajú tamojšie podmienky a majú potrebné kontakty.

IS pokračoval v ničení jedinečných starovekých kultúrnych pamiatok v severnom Iraku aj začiatkom marca. Bojovníci IS demolovali tisícročia staré mesto Nimrúd ťažkými vojenskými vozidlami, informovalo iracké ministerstvo cestovného ruchu a historických pamiatok. Významné archeologické nálezisko leží 40 kilometrov južne od mesta Mosul, ktoré vlani obsadili militanti IS.