Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Súdny dvor: Maďarsko porušilo zákonom proti utečencom právo EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európska komisia okrem iných právnych konaní začala voči Maďarsku konanie v súvislosti s tranzitnými zónami pre utečencov, a potom aj v súvislosti so situáciou žiadateľov o azyl.

Budapešť/Luxemburg 16. novembra (TASR) - Maďarsko porušilo právo Európskej únie tým, že trestnoprávne postihovalo iniciovanie žiadosti o štatút utečenca, rozhodol v utorok Súdny dvor EÚ v Luxemburgu.

Podľa spravodajského servera napi.hu Európska komisia okrem iných právnych konaní začala voči Maďarsku konanie v súvislosti s tranzitnými zónami pre utečencov, a potom aj v súvislosti so situáciou žiadateľov o azyl, v ktorom napadla ustanovenia balíka zákonov na potlačenie nelegálneho prisťahovalectva. Zákon nazvaný "Stop Sorosovi" schválil parlament 20. júna 2018.

Súdny dvor konštatoval, že Maďarsko v uvedenom zákone prijalo okrem iného ustanovenia, ktoré jednak zaviedli nový dôvod neprípustnosti žiadostí o azyl a jednak kvalifikovali organizačnú činnosť vyvíjanú s cieľom umožniť osobám, ktoré nespĺňajú požiadavky stanovené vnútroštátnym právom v oblasti azylu, predložiť žiadosti o azyl ako trestný čin, pričom voči osobám podozrivým zo spáchania takéhoto trestného činu stanovili opatrenia obmedzenia slobody pohybu.

Maďarsko tak podľa verdiktu súdu, ktorý vyhovel v prevažnej časti žalobe podanej Komisiou, porušilo právo Únie tým, že kvalifikovalo ako trestný čin organizačnú činnosť vyvíjanú s cieľom umožniť osobám, ktoré nespĺňajú požiadavky stanovené vnútroštátnym právom v oblasti medzinárodnej ochrany, začať konanie o poskytnutí tejto ochrany.

Podľa napi.hu v takomto prípade môže EK iniciovať ďalšie podanie smerujúce k finančnej sankcii voči Maďarsku.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)