Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarsko poskytlo Severnému Macedónsku rúška a ochranné odevy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Maďarsko dnes poslalo 100 000 rúšok a 10 000 ochranných odevov aj Srbsku.

Budapešť 6. apríla (TASR) – Maďarsko poslalo Severnému Macedónsku 100 000 rúšok a 5000 ochranných odevov na boj proti pandémii nového druhu koronavírusu. Uviedol to šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, ktorého citovala agentúra MTI.

Maďarsko podľa ministra môže pomáhať aj iným krajinám, pretože kúpilo z Číny linku vhodnú na výrobu rúšok a čoskoro sa na nej začne ich sériová výroba. Z Číny tiež priebežne prichádzajú do Budapešti letecké zásielky prostriedkov na ochranu proti nákaze.

Budapešť v rámci susedskej politiky poskytuje takúto pomoc aj Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku a teraz aj Severnému Macedónsku. Szijjártó podotkol, že tieto krajiny potrebujú byť silné, aby dokázali odolať tlaku prípadnej ďalšej masovej ilegálnej migrácie.

"Našim záujmom je posunúť líniu účinnej ochrany proti migrácii čo najjužnejšie," povedal maďarský minister, ktorý zároveň zablahoželal Severnému Macedónsku k členstvu v NATO i k možnosti začatia prístupových rokovaní k Európskej únii. Pripomenul, že v tejto západobalkánskej krajine pomáha strážiť hranice 30 maďarských policajtov.

Maďarsko dnes poslalo 100 000 rúšok a 10 000 ochranných odevov aj Srbsku, potvrdila to srbská ministerka pre európsku integráciu Jadrankou Jokšimovičovou.