Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Poslanci rozhodujú o zastavení odškodnení za preplnené väznice

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Právni zástupcovia väzňov iniciovali takmer 12.000 podaní so žiadosťou o odškodnenie, pričom štát vyplatil už vyše deväť miliárd forintov (26,7 milióna eur).

Budapešť 25. februára (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu budú na plenárnej schôdzi, ktorá sa začala v utorok ráno, hlasovať o zastavení vyplácania odškodnení prisúdených súdmi za zlú situáciu v ústavoch na výkon trestu.

V pondelok v zákonodarnom zbore v diskusii zo strany poslancov vládnej strany Fidesz zaznelo, že opozičné ľavicové strany podporujú obhajcov patriacich k ľavicovoliberálnej sieti a k sieti amerického finančníka Georgea Sorosa, ktorí sú v kauzách týkajúcich sa preplnených väzníc angažovaní.

Internetová stránka komerčnej televíznej stanice ATV v tejto súvislosti pripomenula, že ministerka spravodlivosti Judit Vargová vo všeobecnej rozprave k vládnemu návrhu povedala, že cieľom kabinetu je zastaviť "väznicový biznis".

Opozícia návrh kritizuje a tvrdí, že jeho prijatie bude mať ničivý vplyv na právny štát tým, že sa vláda pripravuje na odmietnutie vykonania právoplatných súdnych verdiktov.

Právni zástupcovia väzňov iniciovali takmer 12.000 podaní so žiadosťou o odškodnenie, pričom štát vyplatil už vyše deväť miliárd forintov (26,7 milióna eur), z čoho ale 70 percent išlo na účty advokátov, uviedlo v utorok internetové vydanie denníka Magyar Nemzet.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)