Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko pošle do zasiahnutej oblasti Chorvátska obytné kontajnery

Na archívnej snímke poškodené budovy po zemetrasení 29. decembra 2020 v chorvátskom meste Petrinja. Foto: TASR/HINA/Damir Senčar

Podľa maďarského ministra zahraničných vecí Szijjártóa maďarská vláda chce pomôcť aj pri obnove jednej z tamojších škôl a kostola, ktoré boli zemetrasením poškodené.

Budapešť 11. januára (TASR) - Maďarsko pošle do zemetrasením zasiahnutej oblasti Chorvátska 50 obytných kontajnerov. Oznámil to na Facebooku v chorvátskom meste Petrinja maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

"Mobilné obydlia ponúkla ropná spoločnosť MOL, ktorá je najväčším zahraničným investorom v Chorvátsku," povedal šéf maďarskej diplomacie, podľa ktorého ide o tepelne izolované a zariadené kontajnery s možnosťou kúrenia.

Podľa Szijjártóa maďarská vláda chce pomôcť aj pri obnove jednej z tamojších škôl a kostola, ktoré boli zemetrasením poškodené.

Zemetrasenie s magnitúdou 4,9 zasiahlo 6. januára večer oblasť Chorvátska, ktorá sa spamätávala zo silných otrasov zeme z predchádzajúceho týždňa. Podľa údajov americkej geologickej služby USGS bolo epicentrum neďaleko mesta Petrinja, ťažko poškodeného ničivými otrasmi z 29. decembra 2020. Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 si vtedy vyžiadalo sedem ľudských životov.