Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko pozastavilo víkendové očkovanie z dôvodu technickej poruchy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas najbližšieho víkendu Maďarsko plánovalo zaočkovať proti novému druhu koronavírusu 74.000 ľudí vo veku od 18 do 60 rokov vakcínami britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca.

Budapešť 5. marca (TASR) - Plánovanú víkendovú očkovaciu kampaň v Maďarsku v piatok dočasne pozastavili po tom, ako zdravotnícke úrady oznámili, že v registračnom systéme sa vyskytla porucha, informovala agentúra AFP.

Predstaviteľ zdravotníckych úradov István György povedal, že sa vyskytla "chyba v synchronizácii" v databáze maďarskej vlády, cez ktorú sa ľudia prihlásili na očkovanie. Chyba si vyžiadala dočasné pozastavenie plánovaného očkovania.

Počas najbližšieho víkendu Maďarsko plánovalo zaočkovať proti novému druhu koronavírusu 74.000 ľudí vo veku od 18 do 60 rokov vakcínami britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca.

Mnohí ľudia podľa maďarských médií dostali chybné textové správy v súvislosti s termínmi na očkovanie. Tieto osoby podľa Györgya čoskoro dostanú textové správy s ospravedlnením a novým termínom.

György však uviedol, že celonárodný očkovací plán pokračuje, uviedol vládny informačný server koronavirus-gov.hu.

Maďarsko očkovanie spustilo v decembri. Ako jediná členská krajina EÚ očkuje aj ruskou vakcínou Sputnik V a čínskou očkovacou látkou od spoločnosti Sinopharm, pripomína AFP. Okrem toho používajú aj vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Maďarská vláda vo štvrtok oznámila, že od pondelka 8. marca sprísni opatrenia zamerané na spomalenie šírenia koronavírusu po tom, ako zaznamenalo prudký nárast počtu nových infekcií.