Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko pre omikron sprísni opatrenia pre príchodzích z južnej Afriky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Konkrétne opatrenia vláda zverejní neskôr v priebehu dňa.

Budapešť 27. novembra (TASR) - Maďarsko s cieľom obmedziť šírenie nového koronavírusového variantu omikron sprísni opatrenia pre ľudí prichádzajúcich letecky z Botswany, Juhoafrickej republiky (JAR), Namíbie, Lesotha, Svazijska, Zimbabwe a Mozambiku. Oznámila to v sobotu maďarská vláda, píše agentúra Reuters.

Podľa vlády v Budapešti sa Maďarsko pridalo k ostatným členským krajinám EÚ, ktoré obmedzili leteckú dopravu z viacerých krajín južnej Afriky, kde len nedávno objavili nový variant koronavírusu. Konkrétne opatrenia vláda zverejní neskôr v priebehu dňa, píše Reuters.

V piatok sa všetkých 27 členských štátov EÚ "zhodlo na potrebe aktivovať záchrannú brzdu a zaviesť dočasné obmedzenia na všetky druhy dopravy do EÚ z južnej Afriky," uviedlo na Twitteri slovinské predsedníctvo v rade EÚ. Krajiny eurobloku prijali tieto opatrenia v rámci mechanizmu krízovej reakcie (IPCR). Zavedenie opatrení je v kompetencii jednotlivých členských krajín. Viaceré z nich tak však už urobili.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok označila novoobjavený variant omikron, známy aj ako B.1.1.529, za "variant vyvolávajúci znepokojenie". Nie je vylúčené, že môže byť infekčnejší ako v súčasnosti globálne rozšírený variant delta.